Site icon NewsIT
12:51 | 03.11.23

Χρυσοχοΐδης για Μονάδες Εγκεφαλικών Επεισοδίων: Οργανώνεται δίκτυο με πτητικά μέσα

Χρυσοχοΐδης για Μονάδες Εγκεφαλικών Επεισοδίων: Οργανώνεται δίκτυο με πτητικά μέσα

Στιγμιότυπα από το Λαϊκό Νοσοκομείο, Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Newsit Newsroom

Προχωρά το επόμενο διάστημα η δημιουργία «Εθνικού Δικτύου Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΜΑΦ-ΑΕΕ)», μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στην Βουλή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η παρέμβαση αυτή θα συμβάλλει στη μείωση των θανάτων από εγκεφαλικά επεισόδια και θα αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις σοβαρές αναπηρίες που προκαλούνται από τα περίπου 57.000 εγκεφαλικά που συμβαίνουν ετησίως στη χώρα μας και μέχρι σήμερα αντιμετωπίζονταν με πλημμελή τρόπο.

Υπενθυμίζεται πως δημιουργούνται συνολικά 17 ΜΑΦ-ΑΕΕ εγκεφαλικών και πιο συγκεκριμένα, 5 στο λεκανοπέδιο της Αθήνας, 2 στο συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, από 1 στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας (Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα, Ηράκλειο) και σε περιοχές όπως η Λέσβος, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Κοζάνη και η Καλαμάτα, ώστε να υπάρχει ισομερής γεωγραφική κατανομή.

«Τα εγκεφαλικά στη χώρα μας δεν αντιμετωπίζονται με τον σωστό τρόπο», είπε από το Βήμα της Βουλής κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Δεν αντιμετωπίζονται. Έχουμε περίπου 57.000 εγκεφαλικά. Και αυτά αντιμετωπίζονται με πλημμελή τρόπο. Είτε έχουν να κάνουν με τη γρήγορη μεταφορά, που είναι κρίσιμο στοιχείο η ταχύτητα, είτε έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του εγκεφαλικού την ώρα που φτάνει σε ένα νοσοκομείο και από εκεί και πέρα με ποιον τρόπο αναλαμβάνουν οι θεράποντες να επέμβουν σε αυτό το περιστατικό», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο σχεδιασμό της κυβέρνησης, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε πως η δημιουργία 17 ΜΑΦ εγκεφαλικών, θα υποστηριχθεί από δίκτυο αεροδιακομιδών το οποίο κάνει 2.200 μεταφορές με αεροσκάφη και ελικόπτερα του «Σταύρος Νιάρχος» από την Ελευσίνα και επίσης ελικόπτερα του Στρατού, που –όπως παραδέχθηκε– ορισμένες φορές παρουσιάζουν προβλήματα.

Ο ίδιος επισήμανε και το «κρίσιμο ζήτημα» του πώς θα διακομίζονται τα περιστατικά στις ΜΑΦ, λέγοντας πως η κυβέρνηση θα δημιουργήσει έξι βάσεις ελικοπτέρων σε όλη τη χώρα. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει η δυνατότητα, πέρα από την έρευνα και διάσωση, ακόμη και σε περιπτώσεις ατυχημάτων να γίνονται αεροδιακομιδές γρήγορα.

Στο σημείο αυτό ανακοίνωσε ότι σύντομα έρχεται στη Βουλή προς συζήτηση νομοσχέδιο για το τραύμα και ειδικότερα για την αντιμετώπιση των τροχαίων, ειδικά στους νέους που τραυματίζονται με μηχανές.

Η στελέχωση των ΜΑΦ

Ως προς τη στελέχωση του εγχειρήματος των ΜΑΦ εγκεφαλικών με αναγκαίο προσωπικό, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε προσλήψεις άμεσα, με 1.500 γιατρούς και 3.000 νοσηλευτές, ενώ μίλησε για τις συζητήσεις που γίνονται με αρμόδιους φορείς για τη στελέχωση των ΜΑΦ με ειδικευμένους γιατρούς και τον αναγκαίο εξοπλισμό: «Τίποτα δεν έγινε στην τύχη μέχρι τώρα. Έγιναν μελέτες για τους χώρους και σε λίγες εβδομάδες ξεκινάνε τουλάχιστον δύο (ΜΑΦ) να υλοποιηθούν», διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας.

Αναλυτικότερα ανέφερε πως για κάθε ΜΑΘ απαιτούνται 10 νοσηλευτές και πολλές ιατρικές ειδικότητες, όπως αυτή του νευρολόγου, του παθολόγου, του «βασικού παίκτης» στη ΜΑΦ, όπως είπε, που είναι ο επεμβατικός ακτινολόγος. «Άρα και ο αγγειογράφος που κάνει τη θρομβεκτομή με τον κατάλληλο ακτινολόγο. Η δαπάνη για τη δημιουργία της ΜΑΦ είναι 120.000 ευρώ. Ο αγγειογράφος είναι το κρίσιμο μηχάνημα κι ο εξοπλισμός ο οποίος κοστίζει», σημείωσε.

Στη συνέχεια διευκρίνισε για τις προσλήψεις πως περιμένουμε φέτος, περίπου 4.500. Για τις 2.500 έχουν βγει τα αποτελέσματα για νοσηλευτές και άλλους 1000 τώρα όπου να ‘ναι σε 15 μέρες περίπου θα έχουμε τα αποτελέσματα. Αλλά πέρα απ΄ αυτά έχουμε άλλες 3.000 νοσηλευτές νοσηλεύτριες το 2024, είπε.

«Γιατί δηλώνετε παρών;»

Επί της αρχής του νομοσχεδίου, «ναι» ψήφισαν ΝΔ, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας, «παρών» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που δήλωσαν «παρών» φάνηκε ιδιαίτερα επικριτικός και υπερθεμάτισε για την τεράστια ανάγκη που έχει η χώρα μας να αποκτήσει οργανωμένο δίκτυο αντιμετώπισης εγκεφαλικών επεισοδίων.

«Έχουμε 11.000 θανάτους, έχουμε 14.000 αναπηρίες, παραπληγικούς ανθρώπους, αυτή είναι η πραγματικότητα. Και από εκεί και πέρα, φαντάζεστε πόσες δεκάδες χιλιάδες αναπηρίες έχουμε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας αυτού του ελλείμματος που έχει η χώρα. Και αναρωτιέμαι, τώρα όλοι εσείς εδώ που είπατε ότι δηλώνετε «παρών», δηλώνετε επιφυλάξεις, δηλώνετε κατά, τι είναι αυτό όλο; Υπάρχει μια προσπάθεια εδώ να φτιάξουμε κάτι. Μέχρι τώρα δεν είμαστε ακόμα μέλος του ευρωπαϊκού σχεδίου για τα εγκεφαλικά, τώρα θα γίνουμε μέλος. Σε τι συνίσταται αυτή η άρνηση; (…) Δημοκρατικό σας δικαίωμα είναι, αλλά εδώ νομίζω ότι απέναντι στον ελληνικό λαό, απέναντι στους πολίτες, πρέπει να τεκμηριώνουμε αυτά που λέμε», κατέληξε.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version