Σάββατο, 28 Σεπτ.
23oC Αθήνα

Χυμοί με καρκινογόνο ουσία – Επιστήμονες: Αλλάξτε τις συσκευασίες!

Χυμοί με καρκινογόνο ουσία – Επιστήμονες: Αλλάξτε τις συσκευασίες!

Επικίνδυνες για την δημόσια υγεία είναι οι συσκευασίες χυμών και εμφιαλωμένων νερών, αφού εντοπίζονται υψηλά ποσοστά καρκονογόνων ουσιών.

Σήμα κινδύνου προς τις εταιρείες αναψυκτικών και χυμών στέλνουν για μια ακόμη φορά οι επιστήμονες συνιστώντας να “κοιτάξουν” εκ νέου τον τρόπο συσκευασίας των προϊόντων τους μετά από τα νέα ανησυχητικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε κοινή έρευνα του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του πανεπιστημίου Κρήτης.

Η έρευνα όπως εξήγησε στο Νewsit.gr ο αναπληρωτής καθηγητής Χημείας του πανεπιστημίου Κρήτης, Σπύρος Περγαντής είναι σε πειραματικό στάδιο και ουσιαστικά αποτελεί “συνέχεια’ της έρευνας που έχει ξεκινήσει ήδη σχετικά με την επικινδυνότητα του πλαστικού υλικού PET στα εμφιαλωμένα νερά. Εδω να σημειώσουμε ότι το τριοξείδιο του αντιμονίου, που θεωρείται ύποπτο για καρκινογενέσεις χρησιμοποιείται στην κατασκευής συσκευή ανάλογων συσκευασιών PET.

“Έχει αποδειχθεί από τις μελέτες ότι οι υλικά για συσκευασίες τροφίμων και υγρών που μέχρι σήμερα θεωρούνταν κατάλληλες δεν φαίνεται να είναι το ίδιο κατάλληλες όταν πρόκειται για όξινα τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

“Η έρευνα που έγινε από τα δυο πανεπιστήμια δίνει σαφείς ενδείξεις οτι η συσκευασία των προϊόντων κρύβει κινδύνους για τον καταναλωτή αφού οι τοξικές χημικές ενώσεις τους εύκολα μεταναστεύουν στα τρόφιμα και στα ποτά”, είπε χαρακτηριστικά στο στο Νewsit.gr ο Σπύρος Περγαντής και τόνισε:  “Αν αναλογιστούμε ότι το όριο του αντιμονίου στο νερό, είναι κατά μέσο όρο ειναι 5 μικρογραμμάρια ανα λίτρο, προφανώς και είναι επικίνδυνο να βρίσκουμε αντιμόνιο πάνω από 13 μικρογραμμάρια αν λίτρο σε χυμούς φρούτων που  θεωρούνται ως πηγή πλούσια σε βιταμίνες.

Είναι χαρακτηριστικό βέβαια οτι ο νόμος παρουσιάζει θολά σημεία αφού δεν υπάρχει όριο για το αντιμόνιο σε χυμούς (πάρα μόνο στο πόσιμο νερό) αν και ο χυμός είναι περισσότερο αν όχι 100% νερό.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας (Ελλάδα, Σκωτια, Δανία) εξετάσθηκαν και αναλύθηκαν 42 δείγματα εκ των οποίων τα 8 βρέθηκαν να υπερβαίνουν τα όρια που έχουν τεθεί για το νερό.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν χυμούς από φραγκοστάφυλο, φράουλα, cranberry, βύσσινο συνθετική καραμέλα και μέντα που αγοράστηκαν από καταστήματα των τριών χωρών.

Για την Ελλάδα οι αναλύσει έγιναν σε γυάλινες συσκευασίες χυμού βύσσινου.
Στην έρευνα επισημαίνεται οτι τα γυάλινα δοχεία μπορούν να απελευθερώσουν αντιμόνιο και η συγκεκριμένη ουσία μπορεί να προέρχεται είτε από τη συσκευασία είτε να προκλήθηκε απο απο τοπική μόλυνση.

Όπως υποστήριξε ο κ Περγαντής οι συγκεντρώσεις αντιμονίου στους χυμούς φραγκοστάφυλλου που προμηθεύτηκαν οι ερευνητές απο ελληνικά καταστήματα ηταν λίγο πιο πάνω από το όρια των 5,8 – 6 μικρογραμμαριων ανα λίτρο.

Η ερευνά μας τόνισε ο ίδιος μπορεί να ειναι σε πειραματικό επίπεδο αλλά καλό θα ήταν οι εταιρείες να τη λάβουν υπόψιν τους και να προχωρήσουν στην αλλαγή των επικίνδυνων συσκευασιών.

Ακούστε τι μας είπε


 
Οι επιστήμονες δεν ανακοίνωσαν τα ονόματα των εταιριών, ενημέρωσαν ωστόσο τις αρχές Ελλάδας, Σκωτίας και Δανίας όπου πωλούνται ή παρασκευάζονται οι χυμοί.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε