Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Τα γνωστά συμφέροντα στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, διακινούν στα ΜΜΕ την «πληροφορία», ότι, οι εκπρόσωποι των Θεσμών κατά τη σημερινή συνάντησή τους με τον Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, απαίτησαν την απόσυρση των πρόσφατα ψηφισμένων ρυθμίσεων για την ιδιωτική εκπαίδευση. Ουδέν αναληθέστερον. Οι ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών και για τα άλλα θέματα των ιδιωτικών σχολείων είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστούν κανονικά».
Νωρίτερα πάντως όπως πληροφορίες ανέφεραν ότι στις ώρες που έμεινε με τους εκπροσώπους των θεσμών ο Νίκος Φίλης υπήρξε εμπλοκή.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ήταν η Ντέλια Βελκουλέσκου που ανέφερε στον υπουργό πως η διάταξη του υπουργείου για τις απολύσεις στα ιδιωτικά σχολεία είναι αντίθετη προς τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και πως θα μπορούσε να αποτελέσει κακό προηγούμενο και για άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το ΔΝΤ ουσιαστικά απαίτησε την απόσυρση της διάταξης η οποία έχει ήδη ψηφιστεί και εφαρμόζεται και έτσι επί της ουσίας έχουμε μια ακόμη εκκρεμότητα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.
Τι προβλέπει η διάταξη για τις απολύσεις στα ιδιωτικά σχολεία:
Αιτιολόγηση απολύσεων από τον εργοδότη και έλεγχο της νομιμότητας και της καταχρηστικότητας των απολύσεων από τα υπηρεσιακά συμβούλια.
Υποχρέωση ιδιοκτητών να δηλώνουν τις εκτός ωρολογίου προγράμματος δραστηριότητες και τους εργαζομένους σ’ αυτές (σ.σ.: Εκπαιδευτικοί του σχολείου ή εκτός αυτού απασχολούνταν το απόγευμα σε ενισχυτική διδασκαλία στα βασικά μαθήματα και στις ξένες γλώσσες, σε αθλητικές, πολιτιστικές δραστηριότητες κ.ά.).
Υπαγωγή των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών στην εποπτεία του υπουργείου Παιδείας και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων θα πρέπει να δηλώνουν τα τμήματα που διαθέτουν και τους εκπαιδευτικούς που απασχολούν.