Μεγάλο είναι το κόστος της ζημιάς του ΕΟΠΥΥ από την παράνομη δράση των γιατρών που εκτελούσαν υπερσυνταγογραφήσεις φαρμάκων.
Χθες, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στους 100 γιατρούς που πιάστηκαν στη «φάκα» για υπερσυνταγογραφήσεις φαρμάκων, καθώς και στο αιφνίδιο τηλεφώνημα που έκανε σε μια εξ αυτών, η οποία εκτελούσε συνταγές σκευασμάτων μέσα στη μαύρη νύχτα, χρησιμοποιώντας ακόμη και τον ΑΜΚΑ της 15χρονης κόρης της.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης αποκάλυψε πως σε άλλον γιατρό επιβλήθηκε πρόστιμο 800.000 ευρώ, καθώς συνταγογραφούσε αλόγιστα με τον ΑΜΚΑ της μητέρας του. Όπως αποκάλυψε η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, ο γιατρός αυτός συνταγογράφησε 1,2 εκατ. ευρώ σε φάρμακα.
Όπως σημείωσε η ίδια, μιλώντας στο Action24, «έχουμε εντοπίσει από ελέγχους σε πάνω από 800-900 γιατρούς το τελευταίο 8μηνο, 297 περιπτώσεις στις οποίες καταλογίσαμε και ζημιά που έφτανε τις 300.000 ευρώ και πρόστιμα άλλες 300.000 ευρώ προς αυτούς τους γιατρούς. Υπήρχαν κάποια τρανταχτά περιστατικά, στο ένα συγκεκριμένα ένας γιατρός συνταγογράφησε πάνω από 1,2 εκατ. ευρώ σε φάρμακα και ο καταλογισμός ζημιάς και πρόστιμο ήταν μαζί 800.000 ευρώ. Δεν είναι μόνο ότι ξεπερνούσαν τα όρια της συνταγογράφησης, αλλά κάνανε και σωρεία παραβάσεων. Γράφανε διαφορετικές δραστικές ουσίες για το ίδιο πρόβλημα, το οποίο είναι επιβλαβές για τον ασθενή».
«Tρέχουμε συνεχείς ελέγχους και εξετάζουμε συγκεκριμένα μοντέλα συνταγογράφησης, εξετάζουμε επίσης τον μέσο όρο ανά ειδικότητα του γιατρού κάθε μήνα. Επίσης εξετάζουμε μαζικές εκτελέσεις συνταγογραφήσεων σε συγκεκριμένα φαρμακεία κάθε μήνα και μετράμε πάρα πολλούς δείκτες. Όλα αυτά τα τρέχουμε κάθε μήνα στο πλαίσιο του ελέγχου συνταγογράφησης.
Αυτό που ανέφερε χθες ο υπουργός είναι ότι σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, ο έλεγχο γίνεται και σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή ακόμη και πριν την εκτέλεση, δηλαδή την ώρα που γίνεται η συνταγογράφηση. Για παράδειγμα ο ένας γιατρός συνταγογραφούσε μετά τη 1 το βράδυ μέχρι το πρωί, επομένως και από εκεί βγήκαν αντίστοιχα στοιχεία. Μάλιστα και ανά ΑΜΚΑ βγήκαν πολύ μεγάλες ποσότητες συνταγογράφησης φαρμάκων, που φυσικά δεν περιγράφονται στο φύλλο οδηγιών και θα ήταν επιζήμιες για τους ίδιους τους ασθενείς», είπε μεταξύ άλλων η κυρία Καρποδίνη.