΄Εχει δεχτεί μεγάλη επιβάρυνση από φερτά υλικά, και αστικά λύματα ...
Έρευνα για την ανάλυση της ποιότητας του νερού της λίμνης της Καστοριάς ξεκινά το επόμενο χρονικό διάστημα ομάδα του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το οικοσύστημα της λίμνης. «Η νομαρχία Καστοριάς υπέγραψε την προγραμματική σύμβαση με το ΙΓΜΕ, ύψους 35.000 ευρώ και εκτιμούμε ότι σε ένα περίπου μήνα οι επιστήμονες θα ξεκινήσουν δουλειά» αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο νομάρχης Γιάννης Λιάντσης.
Η λίμνη της Καστοριάς έχει δεχτεί πολύ μεγάλη επιβάρυνση από φερτά υλικά, φυτοφάρμακα ακόμη και από αστικά λύματα πριν ξεκινήσει να λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός.
Η έρευνα του ΙΓΜΕ θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το τι περιέχει η λίμνη.
Στο μεταξύ, με αφορμή την επανεξέταση από το υπουργείο Περιβάλλοντος του προεδρικού διατάγματος για τον φορέα διαχείρισης της λίμνης της Καστοριάς, προκειμένου να ενσωματωθούν σε αυτό νέα επιστημονικά και λειτουργικά στοιχεία, ο κ. Λιάντσης σημειώνει ότι το θέμα είχε περάσει από το Νομαρχιακό Συμβούλιο ενώ σημειώθηκαν καθυστερήσεις κατά την εξέτασή του από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρόκειται δε να επανεξεταστεί από το Νομαρχιακό Συμβούλιο ώστε να γνωμοδοτήσει εκ νέου.
«Οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες σύστασης του φορέα δημιουργεί προβλήματα γιατί αυτή τη στιγμή κανείς δεν ξέρει ποιος έχει την ευθύνη» τονίζει. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι κατά τις πρόσφατες πλημμύρες ανέλαβε δράση η νομαρχία, ωστόσο πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη τα οποία όμως δεν μπορεί η ίδια να ολοκληρώσει, σε μια χρονική στιγμή που ενόψει «Καλλικράτη» οι νομαρχίες καταργούνται, αντικαθίστανται από τις Περιφέρειες και μεταβιβάζονται αρμοδιότητες στους Δήμους.
Ως χαρακτηριστικό πρόβλημα, το οποίο δεν έχει ακόμη λυθεί, ανέφερε τον προσδιορισμό της στάθμης των υδάτων της λίμνης. «Κατά τα πλημμυρικά φαινόμενα πριν από λίγο καιρό λαμβάναμε μέτρα για την μείωση της στάθμης των υδάτων, ωστόσο τώρα που τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια είναι εκείνη η στάθμη που θα διασφαλίζει την οικολογική ισορροπία της λίμνης και την αποφυγή φαινομένων λειψυδρίας στο μέλλον. Για να προσδιοριστούν αυτά τα επίπεδα υδάτων θα πρέπει να γίνουν εμπεριστατωμένες έρευνες υπό τον φορέα διαχείρισης» προσθέτει ο νομάρχης.