Μαζικές αποστολές “ύποπτων” φακέλων σε πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας προκαλούν συναγερμό στις αρχές. Η αρχή έγινε το απόγευμα της Τετάρτης (09.01.2019) και συνεχίστηκε την Πέμπτη, όταν έγινε γνωστό ότι “ύποπτοι” φάκελοι εστάλησαν στα πανεπιστήμια Κρήτης, Κέρκυρας, Βόλου και στο Πολυτεχνείο.
[read4more]
Ο εντοπισμός “ύποπτων” φακέλων στα πανεπιστήμια της Κρήτης, της Κέρκυρας και στο Πολυτεχνείο (στην πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου) έγινε γνωστός το μεσημέρι της Πέμπτης (10.01.2019) και ενώ ήταν σε εξέλιξη οι έρευνες για τον φάκελο με την ύποπτη σκόνη που είχε σταλεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με αποδέκτη την πρύτανη. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι “ύποπτος” φάκελος εντοπίστηκε και στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Όλοι οι “ύποπτοι” φάκελοι έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όλοι εμφανίζουν ως αποστολέα έναν Ινδό, άγνωστο αν πρόκειται για πραγματικό πρόσωπο ή όχι. Ο φάκελος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου συνοδευόταν από ένα σημείωμα με τη φράση: «η νίκη θα είναι του Ισλάμ χωρίς τους μουσουλμάνους».
Όλοι οι φάκελοι απευθύνονταν στις πρυτανικές αρχές και έχουν ταχυδρομηθεί στο διάστημα από τα μέσα Νοεμβρίου έως και λίγο μετά τις αρχές Δεκεμβρίου.
Ο τελευταίος χρονικά φάκελος που εντοπίστηκε ήταν αυτός στο Βόλο. Η πρυτανική αρχή ενημέρωσε την αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας για το ύποπτο πακέτο και άμεσα στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έσπευσαν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής.
Στην Κρήτη, σύμφωνα με το flashnews.gr, παραλήπτης του “ύποπτου” φακέλου ήταν ο πρύτανης του Πολυτεχνείου. Ο φάκελος έφτασε το απόγευμα της Τετάρτης με αποστολέα από την Ινδία. Περιείχε φυλλάδιο στα αραβικά και προπαγανδιστικό σημείωμα για το Ισλάμ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο φάκελος δεν ήταν καλά σφραγισμένος. Τον παρέλαβε και τον άνοιξε ο ίδιος ο πρύτανης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, ενώ παρών ήταν και ο Αντιπρύτανης Μιχάλης Λαγουδάκης.
Παρά το γεγονός πως αποστολέας από την Ινδία κίνησε την περιέργεια των δυο ανδρών, δεν θεώρησαν τον φάκελο “ύποπτο”. Δεν περιείχε σκόνη, αλλά επειδή ήταν ανοιχτός, δεν αποκλείεται να έπεσε. Σε κάθε περίπτωση και αυτός, όπως και όλοι οι υπόλοιποι, θα εξεταστούν ενδελεχώς από τους ειδικούς.
Όπως περιέγραψε ο αντιπρύτανης Μιχάλης Λαγουδάκης, αρχικά δεν θεώρησαν ότι επρόκειτο για κάτι σοβαρό. Μάλιστα, πέταξαν και το φυλλάδιο, το οποίο όπως τόνισε “δεν ήταν κατανοητό στο μεγαλύτερο μέρος του, γιατί ήταν γραμμένο μάλλον στην αραβική. Υπήρχε μια φράση που φαινόταν ότι ήταν προπαγάνδα υπέρ του Ισλάμ. Ο φάκελος ήταν σκισμένος στο πλάι, σχεδόν ανοιχτός. Αν υπήρχε κάποια ουσία ή κάποια σκόνη αυτή θα είχε φύγει. Περιεργαστήκαμε το φάκελο και στο τέλος τον πετάξαμε, τόσο τον φάκελο όσο και το περιεχόμενο, διότι δεν είχε κάτι ιδιαίτερο”.
Το πρωί της Πέμπτης (10.01.2019), όμως, όταν ενημερώθηκαν για το περιστατικό στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, τότε… ένωσαν τα κομμάτια και ενημέρωσαν την αστυνομία, που παρέλαβε τον φάκελο. Κανείς απ’ όσους ήρθαν σε επαφή με το φάκελο, πάντως, δεν εμφάνισαν συμπτώματα. Αντίθετα με ό,τι έγινε στη Μυτιλήνη, όπου επτά άνθρωποι νοσηλεύτηκαν κυρίως όμως για προληπτικούς λόγους.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ
Με πληροφορίες και από flashnews.gr και e-volos.gr