Την ενοχή 11 από τους πρώτους 16 κατηγορούμενους - ανάμεσά τους και ο Μιχάλης Χριστοφοράκος - πρότεινε η εισαγγελέας στην πρεμιέρα της δίκης για την υπόθεση Siemens. Πρόκειται για τα λεγόμενα “μαύρα ταμεία” στα οποία εμπλέκονται μεγαλοστελέχη της Siemens ΕΛΛΑΣ αλλά και πρώην της μητρικής εταιρείας. Τι είπε η εισαγγελέας για τον πρόσωπο - κλειδί της υπόθεσης, Μ. Χριστοφοράκο.
Καταπέλτης ήταν η εισαγγελέας της έδρας Ελένη Σκεπαρνιά κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της αγόρευσής της για την υπόθεση των “μαύρων ταμείων” της Siemens όσον αφορά το σκέλος της σύμβασης 8002/1997 για τα πρώην ηγετικά στελέχη της εταιρίας στην Ελλάδα, όπως ο Μιχάλης Χριστοφοράκος.
Η εισαγγελέας επισήμανε πως δεν υφίσταται κανένα δεδικασμένο από τις αποφάσεις της γερμανικής Δικαιοσύνης για τον κ. Χριστοφοράκο και ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος για δωροδοκία κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Σήμερα, Δευτέρα, η εισαγγελέας άρχισε και θα συνεχίσει την Τετάρτη (17.4.2019) την πρότασή της επί της ενοχής για τους πρώτους 16 από τους 58 κατηγορούμενους στην μεγάλη υπόθεση δωροδοκίας κρατικών αξιωματούχων για την επίμαχη σύμβαση, που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 1997.
Συγκεκριμένα, η κ. Σκεπαρνιά ζήτησε ενοχή για συνολικά 11 κατηγορούμενους και αθώωση για άλλους πέντε.
Μεταξύ των οποίων τα πρώην στελέχη της ελληνικής εταιρίας Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας, Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης και Αλέξανδρος Αθανασιάδης, αποδίδοντάς τους την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση καθώς και, ανά περίπτωση, πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Ενοχή ζήτησε και για πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της μητρικής εταιρίας όπως οι: Ρόλαν Κοχ (Roland Koch), Τόμας Γκάνσβιντ (Thomas Ganswindt), Χανς-Βάλτερ Μπέρνζαου (Hans-Walter Bernsau) και Γεργκ-Μίχαελ Κουτσενρόιτερ (Jörg-Michael Kutschenreuter).
Χριστοφοράκος: “Γνώριζε και ενέκρινε όλες τις παράνομες πληρωμές”
Για τον μεγάλο απόντα της δίκης, Μιχάλη Χριστοφοράκο, η εισαγγελέας τόνισε πως “γνώριζε και ενέκρινε όλες τις παράνομες πληρωμές”, ενώ επισήμανε πως με τον συγκατηγορούμενό του, πρώην στέλεχος της εταιρίας Πρόδρομο Μαυρίδη, “είχαν κατανείμει τους ρόλους, δηλαδή ο Μαυρίδης χρημάτιζε με το 8% επί του συνολικού κόστους της σύμβασης την κατώτερη βαθμίδα του ΟΤΕ και ο Χριστοφοράκος με το 2% την ανώτερη βαθμίδα και άλλες επαφές του”.
Κατά την εισαγγελέα δεν υφίσταται κανένα δεδικασμένο, όπως προβάλει ο Χριστοφοράκος επικαλούμενος καταδίκες του στην Γερμανία για την “υπόθεση Siemens” καθώς “οι ποινές αυτές αφορούν την διακίνηση επτά εμβασμάτων” τα οποία “δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις δωροδοκίες στον ΟΤΕ την περίοδο 1997-2004 με τις καταβολές διαφορετικών ποσών για την σύμβαση 8002”.
Ειδικότερα η Ελένη Σκεπαρνιά τόνισε πως η παρούσα υπόθεση έχει διαφορετικό χρόνο τέλεσης και διαφορετικά εμπλεκόμενα πρόσωπα από εκείνα για τα οποία δικάστηκε στην Γερμανία.
Εκτίμησε μάλιστα πως ο Χριστοφοράκος στις καταθέσεις του στην Γερμανία προσπάθησε να πείσει ότι τα χρήματα που του καταλογίζεται πως διακίνησε αφορούσαν αποκλειστικά χρηματισμό κομμάτων, ώστε να αντιμετωπίσει κατηγορία μόνο για παράνομες χορηγίες και όχι για χρηματισμούς κρατικών υπαλλήλων.
Η εισαγγελέας καταλόγισε στον Χριστοφοράκο για την επίτευξη της σύμβασης 8002 την διακίνηση ποσών που υπερβαίνουν τα 7 εκατομμύρια ευρώ μόνο μέσω εταιριών, έμπιστων σε αυτόν παρένθετων προσώπων, με πλαστά παραστατικά και εικονικά τιμολόγια αλλά και πολλά εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά, όπως η περίπτωση βαλίτσας που του είχε παραδώσει ο Μαυρίδης στο αεροδρόμιο της Γενεύης με 2 εκατομμύρια μάρκα μετρητά.