Στο υπουργείο Υγείας επέστρεψε ο Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς διαδέχτηκε τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος μετακινήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Με την επαναφορά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τα θέματα βίας, ασφάλειας και τάξης, ενώ με την επανατοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας η βασική στόχευση είναι η ολοκλήρωση του μεγάλου μεταρρυθμιστικού έργου που ήδη έχει ξεκινήσει και υπόσχεται ένα νέο καλύτερο σύστημα Υγείας με καθολική πρόσβαση για όλους τους πολίτες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές στο iatropedia.gr – «το έργο που καλούνται να διεκπεραιώσουν τους επόμενους μήνες οι δύο υπουργοί είναι σοβαρό και βαρύ και δεν υπάρχει χρόνος για πειραματισμούς».
Στο πρόσωπο του Άδωνι Γεωργιάδη, ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει το έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος που μπορεί να καλύψει με υπερεπάρκεια το «κενό» που αφήνει πίσω του μετακινούμενος στο υπ. Προστασίας του Πολίτη, ο επίσης έμπειρος μεταρρυθμιστής – υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Παρά την άποψη που έχει μερίδα των πολιτών για τις αυστηρές πολιτικές που ακολούθησε ως υπουργός Υγείας την εποχή των Μνημονίων (περίοδος 25.06.13 – 09.06.14, επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά) ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει αποδείξει ότι διαθέτει την απαραίτητη τόλμη να «τρέξει» τις δύσκολες αλλαγές που επίκεινται στην υγεία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επίσης, κανείς δεν αμφιβάλλει πως δεν θα διστάσει να «σπάσει αυγά» εάν χρειαστεί, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί στην πορεία των επόμενων κρίσιμων μηνών στον τομέα της Υγείας.
Άδωνις Γεωργιάδης: «Έχουμε σχέδιο, οι πολίτες θα δουν σύντομα τη διαφορά»
Το ομολόγησε και ο ίδιος, στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Alpha, μετά την ανακοίνωση της μετακίνησής του από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
«Δεν είμαι από τους πολιτικούς που έχω φοβηθεί δύσκολες αποστολές μέχρι σήμερα στη ζωή μου και δεν θα ήμουν αυτός που με ξέρατε, αν τώρα φοβόμουν αυτήν την αποστολή», ανέφερε ο ίδιος.
Ποιοι είναι, όμως, οι τομείς που θα κληθεί να διαχειριστεί και να πετύχει ξεπερνώντας τα εμπόδια, ο νέος Υπουργός Υγείας;
Ψηφιοποίηση της Υγείας και Ηλεκτρονικές Πλατφόρμες (λίστα χειρουργείων, ψηφιακοί φάκελοι, μητρώα ασθενών, ελλείψεις φαρμάκων)
Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναλαμβάνει καθήκοντα μια πολύ κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν νομοθετηθεί το προηγούμενο διάστημα, θα πρέπει να υλοποιηθούν και να γίνουν πράξη εντός των επόμενων μηνών.
Ουσιαστικά δεν υπάρχει τομέας στην Υγεία, που να μην έχει παρέμβει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με βελτιωτική πρόθεση και με σκοπό να καταφέρει να αφήσει το εκσυγχρονιστικό της αποτύπωμα.
Πρόκειται για έργα που έχουν βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, όπως είναι: η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων για τη μείωση του χρόνου αναμονής για επεμβάσεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, η Ψηφιοποίηση της Υγείας με τη μια σειρά έργων και παρεμβάσεων, όπως είναι ο Ψηφιακός Φάκελος Υγείας του Ασθενούς και τα ηλεκτρονικά Μητρώα Ασθενών.
Επίσης, άμεσα αναμένεται να λειτουργήσει η ψηφιακή πλατφόρμα Δήλωσης Ελλείψεων Φαρμάκων, με την ειδική εφαρμογή που θα δοθεί στη διάθεση των πολιτών.
Τέλος, σημαντική δουλειά πρέπει να γίνει με τα Κέντρα Τραύματος, καθώς και με τα Κέντρα Αντιμετώπισης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων που δημιουργούνται σε όλη τη χώρα.
Ένας τομέας που θα καταφέρει, επίσης, ο νέος υπουργός να φέρει γρήγορα αποτελέσματα είναι τα έργα ανάπλασης, εκσυγχρονισμού και ανακαίνισης των Δημόσιων Νοσοκομείων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 1,9 δισ. ευρώ.
Ο πρωθυπουργός επέλεξε τον Άδωνι Γεωργιάδη καθώς θεωρεί ότι σε όλους τους παραπάνω τομείς μπορεί να φέρει απτά αποτελέσματα ολοκληρώνοντας με ταχύτητα τις διαδικασίες υλοποίησης, καθώς ξέρει καλά “τη δουλειά” και έχει την απαιτούμενη εμπειρία.
«Όπως έκανα πάντα και τώρα στο Υπουργείο Υγείας, θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό, σε έναν χώρο γνώριμο σε μένα από το Παρελθόν. Οι ανάγκες των συνανθρώπων μας για καλύτερες υπηρεσίες Υγείας είναι ο πήχυς, που οφείλουμε να ξεπεράσουμε και θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για αυτό, με ανθρωπιά και αποτελεσματικότητα», ανέφερε ο ίδιος σε ανάρτησή του στα social media.
Οι προκλήσεις: Χρηματοδότηση, προσωπικό και νοσοκομεία ΕΣΥ, φάρμακο και Πρωτοβάθμια
Οι διαχρονικές «πληγές» στην Υγεία και οι τομείς που έχουν «σκαλώσει» καθώς υπάρχουν δυσκολίες υλοποίησης, είναι και οι προκλήσεις τις οποίες αναμένεται να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός κι εκεί θα κριθεί τελικά από τους πολίτες για την αποτελεσματικότητά του.
Πρώτο στη λίστα έρχεται το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, αλλά και η διαχρονική υποχρηματοδότηση στην Υγεία (παρά την αύξηση στον προϋπολογισμό του 2024 κατά 897 εκατ. ευρώ). Δύο προβλήματα τα οποία συμπλέκονται.
Ο νέος Υπουργός Υγείας θα δυσκολευτεί να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια για να αυξήσει τις απολαβές των γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ και να συγκρατήσει το μεγάλο κύμα φυγής στα νοσοκομεία που κλιμακώνεται από μήνα σε μήνα, με την παράλληλη συνταξιοδότηση του προσωπικού. Περισσότερο δύσκολο μάλιστα είναι το έργο της προσέλκυσης νέων γιατρών.
Παράμετρος του ίδιου προβλήματος είναι και ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού που έχει «κολλήσει» εδώ και μήνες, στην έλλειψη ικανών κινήτρων ώστε να προσέλθουν γιατροί στο σύστημα.
Άδωνις Γεωργιάδης: «Μην περιμένετε θαύματα την επόμενη μέρα»
Αναφερόμενος στο έργο που πρέπει να γίνει στο Υπουργείο Υγείας, τόσο στα νοσοκομεία, όσο και στον τομέα του φαρμάκου, ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε μιλώντας στον Alpha, πως η δουλειά δεν είναι εύκολη και ότι δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς «θαύματα».
«Θα το καταφέρουμε, θα κάνουμε αυτό που πρέπει, αλλά επαναλαμβάνω δεν είναι εύκολη δουλειά, μην περιμένει κανείς θαύματα την επόμενη μέρα. Όμως, ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε, έχουμε σχέδιο και θα το εφαρμόσουμε και οι συμπολίτες μας θα δουν πολύ σύντομα τη διαφορά», τόνισε.
Μεγαλύτερη ευκολία αναμένεται να έχει ο νέος υπουργός Υγείας στο πεδίο του φαρμάκου, καθώς από την προηγούμενη θητεία του ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε καταφέρει να δημιουργήσει σχέσεις εκτίμηση με τους παράγοντες της φαρμακευτικής αγοράς. Κι εδώ, όμως, αναμένεται να δεχθεί την πίεση της φαρμακοβιομηχανίας για τη διαχείριση του άδικου για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις μέτρου του clawback.
Τέλος, η πιο σημαντική ίσως πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός, είναι ο σχηματισμός του νέου Υγειονομικού Χάρτη Υγείας, που θα απαιτήσει την συγχώνευση κλινικών του ΕΣΥ και την αλλαγή χρήσης νοσοκομείων, κάτι που δεν αποκλείεται να τον φέρει αντιμέτωπο με το υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ, αλλά και τοπικές κοινωνίες.
Της Γιάννας Σουλάκη \ Πηγή: iatropedia.gr