Τετάρτη, 27 Νοε.
12oC Αθήνα

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποια επαγγέλματα μπαίνουν στο μικροσκόπιο

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποια επαγγέλματα μπαίνουν στο μικροσκόπιο

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού καθώς μέχρι την Παρασκευή 11 Ιουνίου έχουν πραγματοποιηθεί 6.665.626 εμβολιασμοί. 4.160.324 εμβολιασμοί με τουλάχιστον 1 δόση έχουν πραγματοποιηθεί εκ των οποίων 2.660.260 είναι ολοκληρωμένοι.

Το γεγονός όμως πως ο κίνδυνος για ένα 4ο κύμα της πανδημίας παραμένει ισχυρός αλλά και το γεγονός πως οι μεγαλύτερες ηλικίες και οι ευπαθείς ομάδες δεν έχουν ακόμη μεγάλα ποσοστά εμβιολιασμού ανοίγει την συζήτηση για την υποχρεωτικότητά του.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star ανοίγει η βεντάλια των επαγγελμάτων που μπαίνουν στο μικροσκόπιο του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Η συζήτηση εκτός από τους υγειονομικούς επεκτείνεται και στους εκπαιδευτικούς ή κάποιους δημόσιους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με το κοινό. Πρώτοι στη λίστα παραμένουν επίσης οι αστυνομικοί και γενικά τα σώματα ασφαλείας αλλά και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στόχος είναι να αποφευχθεί ένα 4ο κύμα κορονοϊού από τον Σεπτέμβριο για να μην οδηγηθούμε και πάλι σε lockdown που θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία.

«Φρένο» στα σενάρια για απολύσεις εργαζομένων που δεν εμβολιάζονται

Φρένο στη συζήτηση περί απολύσεων εργαζομένων που δεν εμβολιάζονται βάζει το Μέγαρο Μαξίμου. «Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Να σας θυμίσω ότι ο πρωθυπουργός έθεσε σαφές το πλαίσιο για το συγκεκριμένο ζήτημα» υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Click4more: Κορονοϊός: «Ανεμβολίαστο το 98% όσων πέθαναν από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα»! Η ενημέρωση Χαρδαλιά για τα νέα μέτρα

Η κυβέρνηση αναμένει το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής για να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών και όσων εργάζονται σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων αλλά αναζητεί τρόπους προκειμένου να πείσει τους διστακτικούς να εμβολιαστούν και να χτιστεί τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι

«Στην Ελλάδα εμβολιάζουμε περίπου 100.000 ανθρώπους την ημέρα και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε αυτόν τον ρυθμό μέχρι να φτάσουμε το όριο που απαιτείται για την ανοσία της αγέλης» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Κι αν δεν τίθεται θέμα απόλυσης, ουδείς μπορεί να αποκλείσει άλλες επιπτώσεις για έναν ανεμβολίαστο εργαζόμενο.

«Θα πρέπει να μπορεί ο εργαζόμενος να τεθεί σε αργία ή διαθεσιμότητα με δραστική μείωση των αποδοχών» υποστήριξε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κώστας Χρυσόγονος.

Δεν είναι αρνητές αλλά προβληματισμένοι όσοι δεν εμβολιάζονται τόνισε στο MEGA η Ματίνα Παγώνη. «Εδώ δεν συμφωνώ να απολυθεί. Είναι υποχρέωση όμως των γιατρών να πείσουμε να εμβολιαστούν» ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Είναι απαραίτητο να δοθούν κίνητρα για να πετύχουμε πιο γρήγορα τείχος ανοσίας δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας και τόνισε ότι όσο θα πλησιάζουμε στο φθινόπωρο αυτά τα ζητήματα θα είναι στο τραπέζι.  «Όλη αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνεται χωρίς ταμπού. Η κοινωνία είναι ώριμη να τα συζητήσει» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Ο γνωστός σεφ Λευτέρης Λαζάρου δήλωσε ότι δεν θα διώξει από το μαγαζί του πελάτη, ούτε θα απολύσει εργαζόμενο που δεν έχει εμβολιαστεί. «Πρέπει να βρω έναν τρόπο να τον πείσω είτε εγώ, είτε η Πολιτεία» πρόσθεσε ο γνωστός σεφ.

Σύντομα πάντως, όταν θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια όλοι οι ενήλικες, οι εμβολιασμένοι θα αποκτήσουν περισσότερες διευκολύνσεις.

«Πάμε πολύ καλύτερα από ότι ξεκινήσαμε. Μπορούμε να πάμε ακόμα καλύτερα και αυτή πρέπει να είναι η στόχευσή μας» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Προσεχώς θα ανοίξει η πλατφόρμα για να εμβολιαστούν οι νέοι 18-24 ετών και τέλος του μήνα θα εμβολιαστούν στο σπίτι με το μονοδοσικό της J&J όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Βγαίνει αύριο από το «αθόρυβο» η εστίαση

Τελευταίο βράδυ αυτό της Παρασκευής που τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργήσουν χωρίς μουσική. Από αύριο τα ηχεία ξανασυνδέονται, ενώ θα μπορεί να υπάρχει και live πρόγραμμα, όμως μόνο εάν είναι ανοιχτός ο χώρος και οι πελάτες καθιστοί.

Πρόβες …για τις μουσικές επιλογές με τις οποίες θα υποδεχτούν από αύριο τους πελάτες τους κάνουν οι επιχειρηματίες της εστίασης, καθώς μετά από επτά μήνες θα κάνουν νέα αρχή… μετά μουσικής.

Νεότεροι αλλά και μεγαλύτεροι περιμένουν πως και πως να ακούσουν ελληνική και ξένη μουσική στα μαγαζιά, γιατί όπως λένε καλοκαίρι χωρίς μουσική δεν γίνεται, ενώ υπογραμμίζουν πως η μουσική ανεβάζει τη διάθεση όλων των πελατών και αυξάνει την κατανάλωση.

Μουσική χωρίς… χορό

Μουσική ναι, χορός όχι ακόμη, σε καταστήματα εστίασης και διασκέδασης αποφάσισε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.Αρκετοί επιχειρηματίες ετοιμάζονται να ανοίξουν τα νυχτερινά κέντρα σε εξωτερικό χώρο με ζωντανή μουσική, αλλά μόνο για καθήμενους.

Παράταση στο ωράριο

Και επειδή η μουσική μας ενώνει από αύριο 12 Ιουνίου παράταση για μια ακόμη ώρα παίρνει και το ωράριο κυκλοφορίας που διαμορφώνεται πλέον μέχρι τη 01:30.

«Ένα βήμα προς την κανονικότητα» χαρακτηρίζουν πολίτες και επιχειρηματίες την επαναφορά της μουσικής και την επέκταση του ωραρίου στην εστίαση και στη Θεσσαλονίκη.

«Να ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι»

Η εστίαση, αλλά και η μουσική θα λειτουργεί μόνο σε εξωτερικούς χώρους και μόνο με καθήμενους. «Είναι ένα μέτρο μόνο για λίγους» λένε οι επιχειρηματίες σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega.

Τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά για όσους παραβιάζουν τους κανόνες: 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες. Οι επιχειρήσεις εστίασης που βρίσκονται εντός στοών θα μπορούν να λειτουργούν αν βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές με δύο εισόδους.

«Φρένο» στα ακυρωτικά SMS – Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν ήδη νοσήσει

Στο μεταξύ «φρένο» έχει μπει στα ακυρωτικά μηνύματα για τους πολίτες που έχουν ήδη νοσήσει από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με το MEGA Γιάννη Χρηστάκο κάποιοι έλαβαν τα ακυρωτικά μηνύματα που είχε εξαγγείλει ο κ. Θεμιστοκλέους αλλά εξαιτίας δυσλειτουργίας του συστήματος που σχετίζεται και με το Πράσινο Πιστοποιητικό αυτή η πρακτική σταμάτησε.

Η πλατφόρμα είναι ανοιχτή ακόμα και για όσους πέρασαν κορωνοϊό, αλλά οι πολίτες ακόμα δεν ξέρουν ξεκάθαρα τι πρέπει να κάνουν.

Ο γιατρός κάθε ασθενή θα τον ενημερώσει αν χρειάζεται να εμβολιαστεί ή όχι γιατί κατά μεγάλο μέρος αυτό εξαρτάται από το ακριβές χρονικό πλαίσιο που νόσησε ο καθένας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις