- Από τις 6 Ιουλίου η Αθήνα είχε ενημερώσει τη Μόσχα για τις απελάσεις των “διπλωματών” - Χορός κατασκόπων στη βόρεια Ελλάδα με παρεμβάσεις σε στρατιωτικούς, μητροπολίτες και κρατικούς λειτουργούς - Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Άγιο Όρος και περιοχές ως τα σύνορα με την Αλβανία το πεδίο δράσης - Με ποιον τρόπο “τρύπωναν” οι Ρώσοι κατάσκοποι και τι έκαναν - Εκκλησίες, αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικά πρόσωπα και... πολλά ρούβλια στον υβριδικό πόλεμο
Κατά έναν περίεργο τρόπο ονόματα που διέρρευσαν δεν εμφανίζονται πουθενά στις επίσημες “ταυτότητες” της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Οι Ρώσοι “διπλωμάτες” που απελάθηκαν, όσο και εκείνοι στους οποίους απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα είναι, ωστόσο, πολύ γνωστά πρόσωπα, σε πολλούς στην Ελλάδα και κυρίως στις βόρειες περιοχές, απ’ τα σύνορα με την Αλβανία ως τον Έβρο. Η Αθήνα είναι πολύ προσεκτική στις “διαρροές” και στα σχόλια. Ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται επί της ουσίας για έναν υβριδικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ελλάδας, όχι με στόχο την ίδια την χώρα αλλά τα ευρύτερα συμφέροντα του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Τα πρόσωπα που εμφανίζονταν ως διπλωμάτες
Λίγα έχουν διαρρεύσει για τα πρόσωπα. Υπάρχει ένα όνομα, και μια περιγραφή που μιλάει για τον Α’ Γραμματέα της Πρεσβείας της Μόσχας στην Αθήνα. Υπάρχει μια δεύτερη περιγραφή που αναφέρεται σε διπλωματικό υπάλληλο που υπηρετούσε στην Θεσσαλονίκη.
Αυτοί οι δύο είναι οι άνθρωποι που φέρονται ως οι “διπλωμάτες” που απελάθηκαν.
Παράλληλα υπάρχουν δυο ακόμη άνδρες οι οποίοι ήταν στο παρελθόν μέλη της ρωσικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα και οι οποίοι παρά το γεγονός ότι άλλαξαν πόστο δεν σταμάτησαν ποτέ τα ταξίδια στην χώρα μας.
Οι δυο αυτοί είναι τα πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκε απαγόρευση εισόδου στην χώρα μας.
Και οι τέσσερις είχαν αναπτύξει ιδιαίτερη δράση στη βόρεια Ελλάδα. Τα ταξίδια τους στην Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, το Άγιο Όρος αλλά και σε πόλεις της δυτικής Μακεδονίας ως τα σύνορα με την Αλβανία ήταν συχνά.
Εκεί είχαν αναπτύξει σχέσεις με ανθρώπους που κατέχουν θέσεις στο στρατό, σε δήμους, αλλά και μητροπολίτες ή υψηλόβαθμα στελέχη της ιεραρχίας της Εκκλησίας σε τοπικό επίπεδο.
Ο “Δούρειος ίππος”
Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι μακραίωνες. Κοινή θρησκεία και ιστορία συνδέουν την Ελλάδα και τη Ρωσία για πάνω από 1.000 χρόνια. Έτσι με αφορμή μια αναστύλωση εκκλησίας, ενός μοναστηριού ή ο εντοπισμός ενός αρχαιολογικού χώρου (βυζαντινής κυρίως εποχής) οι “διπλωμάτες” έβρισκαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν τοπικούς άρχοντες, κληρικούς και λαϊκούς. Μια οικονομική ενίσχυση ήταν πάντα καλοδεχούμενη, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα μαστίζεται από την κρίση.
Οι “διπλωμάτες” αποκτούσαν επαφές, δημιουργούσαν σχέσεις και όταν η Μόσχα έκρινε σωστό ενεργοποιούσε αυτές τις σχέσεις σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει κλίμα.
Τρανό παράδειγμα το ζήτημα με τα Σκόπια. Είναι γνωστό ότι η Ρωσία δεν θέλει τα βαλκανικά κράτη που ανήκαν στη δική της σφαίρα επιρροής κατά τον προηγούμενο αιώνα να περάσουν στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ. Κάπως έτσι έγινε ευρεία επιχείρηση υποκίνησης συλλαλητηρίων για τη διαμόρφωση αρνητικού κλίματος έναντι στη συμφωνία.
Λέγεται μάλιστα ότι αυξήθηκαν και οι οικονομικές ροές σε ορισμένες περιπτώσεις και όχι μόνο για… αναστηλώσεις. Χρήματα επιχειρήθηκαν να μπουν απευθείας σε τσέπες κρατικών λειτουργών, αν και η επιχείρηση αυτή δεν φαίνεται να απέδωσε.
Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ότι ανάλογες επιχειρήσεις έγιναν από “διπλωμάτες” και στην άλλη πλευρά των συνόρων, ειδικά στα Σκόπια.