Τρίτη, 30 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Ζ-ΜΑΚ: Η επίλεκτη ομάδα των Ελλήνων κομάντος στη «φωλιά» των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων

Ζ-ΜΑΚ: Η επίλεκτη ομάδα των Ελλήνων κομάντος στη «φωλιά» των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων

Σε ένα από τα πλέον σύγχρονα στρατόπεδα Ειδικών Δυνάμεων στα περίχωρα της πόλης Colorado Springs βρίσκονται 10 επίλεκτοι Έλληνες κομάντος της ομάδας Ζ-ΜΑΚ.

Είναι η πρώτη συμμετοχή πολυμελούς ομάδας Ελλήνων στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων σε συνεκπαίδευση με στελέχη από τo 10th Special Forces Group-Airborne. Ένα «σχολείο» διάρκειας δυόμιση μηνών δίπλα στους κορυφαίους κομάντος των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων.

Είχε προηγηθεί η άκρως τιμητική πρόταση που έφτασε τον περασμένο Μάρτιο στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ από το 3rd Battalion και συγκεκριμένα από το 10th Special Forces Group, το οποίο άλλωστε έχει ως χώρο επιχειρήσεων την Ανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟϊκού σχεδιασμού.

Η πρόσκληση αφορούσε μια Ομάδα της Ζ-ΜΑΚ προκειμένου να μεταβεί στο Fort Carson, στη «φωλιά» των Αμερικανών Ειδικών Δυνάμεων ώστε να πραγματοποιήσει συνεκπαίδευση σε μια σειρά από αντικείμενα Ειδικών Επιχειρήσεων για 75 ημέρες από τα μέσα Ιουλίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ποτέ άλλοτε Ομάδα Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ δεν είχε κληθεί στο παρελθόν σε κάτι αντίστοιχο παρά μεμονωμένα Στελέχη σε συγκεκριμένα ολιγοήμερα Σχολεία με περιορισμένα αντικείμενα. Ήταν το επιστέγασμα της άριστης τα τελευταία χρόνια συνεργασίας του ΓΕΕΘΑ και της ΔΕΠ με όλες σχεδόν τις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, των κορυφαίων με άλλα λόγια Special Operators παγκοσμίως.

Είχε προηγηθεί η παρουσία των Αμερικανών στην Ελλάδα από τα μέσα Μαρτίου και για ένα μήνα για συνεκπαίδευση με τις Μονάδες Special Operations της ΔΕΠ στο πλαίσιο της μεγάλης Νατοϊκής άσκησης «TROJAN FOOTPRINT 24», με τους Αμερικανούς να ανταποδίδουν τη φιλοξενία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η συνεκπαίδευση των Ελλήνων SOF της Ζ-ΜΑΚ με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη με το 10th Special Forces Group να δημοσιεύει ήδη τις πρώτες φωτογραφίες στα Social Media οι οποίες δίνουν «γεύση» από τις σκληρές δοκιμασίες υψηλής δυσκολίας. 

Συνολικά το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Καταδύσεις κλειστού και ανοικτού κυκλώματος,
  • Προκεχωρημένες τεχνικές υποβρύχιας διείσδυσης,
  • Επιχειρήσεις με ταχύπλοα σκάφη,
  • Εκπαίδευση με εναέρια μέσα σε θαλάσσιο περιβάλλον,
  • Άλματα Στατικού Ιμάντα και άφεση λέμβου από ελικόπτερο με τη μέθοδο ‘’Helocasting’’,
  • Βολές ακριβείας,
  • Βολές μάχης ταχείας αντίδρασης,
  • Μεθόδους Παραβίασης (breaching),
  • Ασκήσεις Μάχης Μικρών Κλιμακίων.

Αν και οι αμερικανικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων θεωρούνται κορυφαίες παγκοσμίως, οι πρώτες ημέρες της συνεκπαίδευσης με τα στελέχη της Ζ-ΜΑΚ καταδεικνύουν – όπως αναφέρουν πληροφορίες από τις ΗΠΑ- ότι η συνεχής και υψηλού επιπέδου εκπαίδευση των Ελλήνων κομάντος στο δύσκολο περιβάλλον του Αιγαίου τους κάνει κάτι παραπάνω από ανταγωνιστικούς, ειδικά στα αντικείμενα που πραγματοποιούνται στο υγρό στοιχείο. Η αξιολόγηση και πιστοποίηση άλλωστε των Ελληνικών SOF Μονάδων ΕΤΑ, Ζ-ΜΑΚ και ΤΝΕΕ από τη ΝΑΤΟϊκή Διοίκηση Special Forces είναι ενδεικτική του υψηλού επιπέδου των Μονάδων της ΔΕΠ.

Πηγή: OnAlert.gr / Κώστας Σαρικάς

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις