Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών για τις ακραίες θερμοκρασίες που παρατηρούνται σε πολλά μέρη του πλανήτη με τον Χρήστο Ζερεφό, ομότιμο καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο ΑΠΘ να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
Ο Χρήστος Ζερεφός δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις υψηλές θερμοκρασίες εξαιτίας της αποσταθεροποίησης του κλίματος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κάτι το οποίο είχε επισημάνει και ο Ευθύμιος Λέκκας.
«Και πού είστε ακόμη… Είδαμε πέρυσι στη Σιβηρία να έχει 40 βαθμούς, όταν στην Αθήνα είχε 37, στο Λονδίνο είχε 40 βαθμούς για πρώτη φορά, είδαμε δασικές πυρκαγιές στη Σιβηρία και στο βόρειο Καναδά… Αυτά είναι τα σημάδια της αποσταθεροποίησης του κλίματος, τα οποία θα πρέπει να τα προσέξουμε ιδιαιτέρως, γιατί στη Μεσόγειο είμαστε στο κόκκινο σε όλες τις εκτιμήσεις. Είναι μια περιοχή πολύ ευάλωτη στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στις δασικές πυρκαγιές».
Ο κ. Ζερεφός χτύπησε καμπανάκι κινδύνου για τις πυρκαγιές λέγοντας ότι «το φετινό καλοκαίρι τα πράγματα είναι επικίνδυνα, γιατί χάσαμε το μισό χειμώνα. Έγινε μεγάλη διαταραχή με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε ΗΠΑ και Καναδά και πολύ καλό καιρό σε μας.
Αλλά χάσαμε το μισό χειμώνα και τις μισές βροχές και αυτό θα έχει συνέπειες διότι το έδαφος θα είναι ξηρότερο. Το επικίνδυνο είναι ότι η ξηρασία που θα συναντήσουμε το καλοκαίρι θα είναι σημαντικά επικίνδυνη.
Θέλει μεγάλη προσοχή το θέμα της ερημοποίησης και της ξηρασίας, πρέπει να προσέξουμε για τις δασικές πυρκαγιές. Πρέπει να αποφύγουμε ότι θέτει σε κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιές».
Στην ερώτηση αν αυτός ο δρόμος οδηγεί προς την καταστροφή ο κ. Ζερεφός απάντησε: «Είμαστε στην ευθεία για την καταστροφή, τρέχουμε με 900 χλμ την ώρα απέναντι σε τοίχο και πάμε σε σύγκρουση με τον τοίχο τις επόμενες δεκαετίες».
Όσο για το κλίμα στην Ελλάδα, είπε ότι «μπορεί να μην δούμε 50άρια, αλλά 45άρια για μέρες μπορεί να δούμε. Το φαινόμενο θα το έχουμε πιο συχνά και μπορεί να διαρκεί και περισσότερο».
Τέλος είπε χαρακτηριστικά: «Ρωτήστε κάποιον που ζει στο Σουδάν, γιατί τέτοιες είναι οι θερμοκρασίες που θα αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα σε 15-20 χρόνια. Θέλει μεγάλη προσοχή για τις πυρκαγιές».