Πέμπτη, 18 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Αναβολή γενικής συνέλευσης στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ – Αγώνας δρόμου 25 ημερών για την επικράτηση – Σε θέσης μάχης Μπόμπολας – Καλλιτσάντσης

ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Σε αναβολή της καθοριστικής σημερινής γενικής συνέλευσης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ προχωρούν οι βασικοί μέτοχοι της εταιρίας, κατ΄ απαίτηση των τραπεζών και των θεσμικών επενδυτών της εταιρίας. Η νέα γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουλίου και πλέον απομένουν σχεδόν 25 ημέρες προκειμένου να διαμορφωθούν οι συσχετισμοί και να δούμε ποιος θα επικρατήσει από τις δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις.

Η πλευρά Καλλιτσάντση τις τελευταίες ημέρες ενίσχυσε σημαντικά το ποσοστό της στην εταιρία και πλέον ελέγχει έμμεσα ή άμεσα λίγο πάνω από το 22%. Για να φτάσει όμως στο ποσοστό αυτό έχει δαπανήσει ποσό περίπου 30 εκατ. ευρώ και όλοι αναμένουν να δουν τα στοιχεία για τον τρόπο χρηματοδότησης αυτής της κίνησης ( δανεισμός ή ίδια κεφάλαια).

Το διάστημα που απομένει μέχρι τις 25 Ιουλίου αναμένονται κινήσεις και από τις δύο πλευρές και βέβαια οι επενδυτές και οι παράγοντες της αγοράς αναμένουν την απάντηση Μπόμπολα – Κούτρα στην κίνηση ενίσχυσης του ποσοστού της οικογένειας Καλλιτσάντση, η οποία πλέον οριακά, έχει το υψηλότερο ποσοστό.
Η ανατροπή στους υπάρχοντες συσχετισμούς δυνάμεων στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ έφερε η συμφωνία για την απόκτηση μέσω του Χ.Α. του ποσοστού που διατηρούσε στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ το επενδυτικό κεφάλαιο Amber Capital.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πλευρά Καλλιτσάντση απέκτησε το ποσοστό ύψους 5,2%, του Amber Capital στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ έναντι 2,15 ευρώ ανά μετοχή. Το σύνολο της συναλλαγής που πραγματοποιήθηκε με τη μορφή προσυμφωνημένης πράξης στο Χρηματιστήριο τοποθετείται στα επίπεδα των 20 εκατ. ευρώ.
Το Amber Capital, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πούλησε το σύνολο της συμμετοχής του σε φίλιες προς την πλευρά Καλλιτσάντση δυνάμεις και πλέον δεν κατέχει μετοχές στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Η απόκτηση του συγκεκριμένου ποσοστού από δυνάμεις που συντάσσονται με το στρατόπεδο Καλλιτσάντση μεταβάλλει σημαντικά το τοπίο αναφορικά με τα ποσοστά που ελέγχουν οι Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης από τη μία πλευρά και οι Λ. Μπόμπολας – Δ. Κούτρας από την άλλη. Έρχεται, δε, ως συνέχεια των έμπρακτων κινήσεων για αύξηση των μετοχικών ποσοστών αδελφών Καλλιτσάντση.
Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση, το συνολικό ποσοστό των κ.κ. Αναστασίου και Δημητρίου Καλλιτσάντση στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ και τα αντίστοιχα δικαιώματα ψήφου ανέρχεται σε 15,589%. Με την προσθήκη του ποσοστού του Amber Capital σε δυνάμεις που, όπως αναφέρθηκε, συντάσσονται με την πλευρά Καλλιτσάντση, ελέγχεται πλέον άμεσα ποσοστό που ανεβαίνει στο 20,843% ή πολύ κοντά σε αυτό. Επίσης οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εμμέσως διαθέτει και ένα επιπλέον ποσοστό κοντά στο 2%.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες μόνο ώρες πριν την σύγκληση της γενικής συνέλευσης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ αύριο το μεσημέρι, η οποία ωστόσο θα αναβληθεί για τις 25 Ιουλίου, έπειτα από σχετικά αιτήματα που υπεβλήθησαν.
Υπενθυμίζεται ότι το μπρα ντε φερ των βασικών μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ξεκίνησε επίσημα στις 13 Ιουνίου από την ανακοίνωση των αδερφών Καλλιτσάντση, οι οποίοι έθεσαν επίσημα θέμα εκ βάθρων αλλαγής του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ από τους μετόχους, στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας, με σύνθεση που αποκλείει τη συμμετοχή των κ.κ. Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα.
Η πλευρά Μπόμπολα χρεώνει στη πλευρά Καλλιτσάντση κινήσεις που σχετίζονται με την επέκταση στο εξωτερικό και ειδικά στο Ντουμπάι που έχει αποφέρει μέχρι στιγμής δεκάδες εκατομμυρίων ζημιές.

Του Θανάση Παπαδή

Ενέργεια Τελευταίες ειδήσεις