Ενέργεια

Έρευνες για υδρογονάνθρακες: Ένα αναπτυξιακό άλμα για τη χώρα

Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες και η εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων θα δώσουν νέα ώθηση στην οικονομία.

Σε νέα φάση οικονομικής ανάπτυξης μπαίνει η Δυτική Ελλάδα μετά την μονογραφή της σύμβασης για τις έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.

Με την έναρξη των ερευνών -εξερεύνηση υπεδάφους και χαρτογράφηση στόχων- εξειδικευμένα συνεργεία και εργολαβικό προσωπικό θα εργάζονται στην περιοχή, με αποτέλεσμα την δημιουργία άμεσων νέων θέσεων εργασίας στην τοπική κοινωνία, τόσο σε ανειδίκευτο όσο και επιστημονικό προσωπικό υποστήριξης των εργολαβικών συνεργείων.

Σε περίπτωση ανακάλυψης κοιτασμάτων, ο αριθμός των εργαζομένων που θα απαιτηθεί πολλαπλασιάζεται. Σύμφωνα με την διεθνή πρακτική, στις εργασίες ανάπτυξης και παραγωγής μόνο ενός κοιτάσματος, θα απασχολούνται ετησίως τουλάχιστον άμεσα 300 και έμμεσα 1000 εργαζόμενοι. Υπολογίζεται δε, πως το κοινωνικό προϊόν που θα παραχθεί θα είναι της τάξεως των 3 δισ. ευρώ σε βάθος 25 ετών παραγωγής πετρελαίου (120 εκατ. ευρώ ετησίως).

Σημαντικά οφέλη – ειδικά στην φάση της παραγωγής – είναι και “παράπλευρα”, αφού στις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί οι ανάδοχοι για τις έρευνες έχουν αναλάβει την υποχρέωση αναβάθμισης των υποδομών, δηλαδή οδών, γεφυρών, δικτύων και λιμενικών εγκαταστάσεων, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι αυξημένες ανάγκες που θα δημιουργηθούν στους τομείς της διαμονής, εστίασης και υπηρεσιών λόγω της εγκατάστασης του προσωπικού.
Ενδεικτικό, άλλωστε, είναι το παράδειγμα της Καβάλας. Ήδη, από την δεκαετία του 1980 η ανάπτυξη της περιοχής περιστράφηκε γύρω από την επένδυση στο κοίτασμα του Πρίνου. Ανάπτυξη που δεν εμπόδισε την παράλληλη τουριστική ανάπτυξη της Θάσου, με πεντακάθαρες ακτές και πυκνές τουριστικές εγκαταστάσεις μόλις 10 χιλιόμετρα από τις θαλάσσιες εξέδρες παραγωγής πετρελαίου και αερίου.

Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι στις συμβάσεις που υπογράφηκαν ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και τις ανάδοχες εταιρείες για τις έρευνες και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, το 5% των ακαθάριστων εσόδων των εταιρειών θα αποδίδεται απευθείας στην Περιφέρεια και κατ’ επέκταση στην τοπική κοινωνία. Ανάλογα με το ύψος της παραγωγής, το ποσοστό αυτό μπορεί να κυμανθεί στα 20-30 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο!

Ευρύτερα, σε εθνικό επίπεδο, τα οφέλη από τις έρευνες και την εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων θα είναι πολλαπλάσια. Η αύξηση της αυτοδυναμίας σε ενεργειακούς πόρους, η μείωση του ελλείμματος εισαγωγών εξαγωγών, η αύξηση των κρατικών εσόδων, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, η προσέλκυση νέων επενδυτών, η βελτίωση της απασχόλησης ιδιαίτερα στις γεωεπιστήμες, στη μηχανική πετρελαίου και άλλες ειδικότητες μηχανικών, οικονομολόγους, νομικούς και άλλους που τώρα μεταναστεύουν.
Κι αυτό, χωρίς να προσμετρώνται τα ανυπολόγιστα οφέλη από τις αυταπόδεικτες συνέπειες στην αναβάθμιση της χώρας σε γεωστρατηγικό επίπεδο.

Ενέργεια
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ενέργεια: Περισσότερα άρθρα