Όπως τόνισε, “η στροφή στις ΑΠΕ είναι γεγονός, η ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας προϋποθέτει παράλληλα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και αυτό έχει γίνει αντιληπτό από χώρες που προωθούν συστήματα είτε με μπαταρίες ή με αντλησιοταμίευση. Η Ελλάδα είναι από τις πιο προνομιούχες χώρες για την αντλησιοταμίευση από πλευράς τοπογεωγραφίας. Εμείς προσπαθούμε το κράτος να προχωρήσει τη νομοθεσία ώστε να μη χάσουμε το τρένο. Είναι μεγάλη η προστιθέμενη αξία για το ΑΕΠ”.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Τέρνα Ενεργειακή ζητεί από το κράτος να βάλει χρονοδιάγραμμα για την υιοθέτηση του κανονιστικού πλαισίου ώστε να προχωρήσουν οι επενδύσεις της ΤΕΝΕΡΓ (ύψους 800 εκ. ευρώ σε Αμάρι Κρήτης με 93 μεγαβάτ ΥΗΣ και 90 μεγαβάτ αιολικό και Αμφιλοχία 680 μεγαβατ) .
Από τις μελέτες που έχουμε το κόστος λειτουργίας είναι σημαντικά μικρότερο από τα οφέλη που παρέχει οικονομικά στο σύστημα και αυτό έχει υιοθετηθεί σε άλλες χώρες εδώ και χρόνια, τόνισε ο κ. Περιστέρης.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στο θέμα της διασύνδεσης της Κρήτης, υπογραμμίζοντας ότι το καλώδιο είναι απαραίτητο και θα πρέπει να προχωρήσει τόσο για την επίτευξη των στόχων για τις ΑΠΕ όσο και για λόγους της τοπικής οικονομίας του νησιού, με οποιοδήποτε τρόπο.
Για την Κρήτη εξάλλου ο κ. Περιστέρης σημείωσε ότι ακυρώθηκε το σχέδιο της εταιρείας για μεταφορά της μονάδας του μικρού Ήρωνα, πρόταση που είχε κατατεθεί από τον όμιλο και θα είχε λύσει το πρόβλημα επάρκειας του νησιού ωστόσο λόγω των καθυστερήσεων της πολιτείας δε θα προχωρήσει.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΕΝΕΡΓ Μ. Μαραγκουδάκη η εταιρεία στοχεύει το 2018 να συνεχίσει να επεκτείνεται. Το 2018 θα αποτελέσει ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προς την καθιέρωση ως σταθερός επιχειρηματικός φορέας βιώσιμης ανάπτυξης σε Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές ΑΠΕ και πράσινης οικονομίας ανέφερε ο κ. Μαραγκουδάκης υπογραμμίζοντας ότι μέχρι στιγμής φέτος :
– Ολοκληρώθηκε η κατασκευή και θα αρχίσει η πλήρης λειτουργία δύο νέων επενδύσεων στην Ελλάδα (Βέρμιο 44 μεγαβάτ και Ραχούλα ΙΙΙ 6 μεγαβάτ)
– η επένδυση στο Τέξας Fluvanna θα είναι σε πλήρη λειτουργία όλο το 2018
– θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του έργου της Ηπείρου πριν το τέλος του έτους και θα ξεκινήσει η λειτουργία του στις αρχές του 2019
– αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με περιφέρεια Πελοποννήσου
– εξετάζεται υλοποίηση εππενδύσεων 300 μεγαβάτ σε Ελλάδα και ΗΠΑ
Ειδικά για το έργο της Πελοποννήσου όπως ανέφερε ο κ. Μαραγκουδάκης ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια ότι στις 14 ή στις 15 Ιουνίου θα υπογραφεί η σύμβαση ενώ με βάση προκήρυξη το έργο θα ολοκληρωθεί σε 24 μήνες. Μετά τους πρώτους 10 μήνες θα αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε απορρίμματα για προσωρινή διαχείριση και θα πληρωνόμαστε κανονικά. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, τόνισε ο κ. Μαραγκουδάκης.
Τέλος η διοίκηση υπογράμμισε εκ νέου το ενδιαφέρον της για την αγορά των ΗΠΑ και στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται μια σειρά από νέα πιθανά έργα ενώ δεν αποκλείεται σύντομα να γίνουν ανακοινώσεις.