Κομισιόν και ελληνική πλευρά (ΥΠΕΝ, ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ) συνεχίζουν επί του παρόντος να "παίζουν τον παπά" αναφορικά τόσο με τους όρους όσο και με τον τρόπο υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής εμμένοντας στις διαφορετικές και αποκλίνουσες θέσεις τους.
Με νέα επιστολή της η αρμόδια διεύθυνση της Κομισιόν απευθύνει εκ νέου έκκληση, υπό τύπου τελεσιγράφου αυτή την φορά, προς την ελληνική πλευρά όπως, εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, τηρήσει του προβλεφθέντες από την Κομισιόν όρους, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η άρση της ανάθεσης κατασκευής του έργου στην “Ariadne Interconnection”, την εταιρεία SPV του ΑΔΜΗΕ, κάτι που συνιστά προϋπόθεση ώστε να μην εξοβελισθεί το συγκεκριμένο έργο από το καθεστώς PCI (Projects of Common Interest) που “τρέχει” η Ε.Ε..
Οι άνωθεν εξελίξεις φαίνεται να έχουν διαρρεύσει από κυπριακή πηγή, καθώς το καλώδιο θα επεκτείνεται ως γνωστόν και στην Κύπρο και το Ισραήλ, την ώρα μάλιστα που οι κυπριακές επιδιώξεις αποκλίνουν σημαντικά από αυτές της ελληνικής πλευράς, με τους δύο Υπουργούς Ενέργειας να έχουν ανταλλάξει και επιστολές όπου εκφράζεται συγκεκαλυμμένη δυσαρέσκεια από κυπριακής πλευράς.
\Στον αντίποδα με δηλώσεις τους προς το energypress, κύκλοι προσκείμενοι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέρουν, ότι όλες οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς είναι απολύτως θεσμικές, εντός του κοινοτικού πλαισίου PCI, βασιζόμενες στα συμπεφωνημένα μεταξύ στον ΑΔΜΗΕ και την εταιρεία EuroAsia Interconnector. Εκ παραλλήλου επισημαίνουν ότι ταυτοχρόνως με την ανάθεση του έργου στην «Αριάδνη» τροχιοδρομούνται οι απαιτούμενες διαδικασίες για την ταχεία υλοποίηση της διασύνδεσης, με την χρονική παράμετρο να καθίσταται ιδιαιτέρως σημαντική δεδομένων των συνεχών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κρήτη στην ηλεκτροδότησή της.
Παρά την ελπιδοφόρα ως και υπεραισιόδοξη διάσταση που παρουσιάζεται από ελληνικής πλευράς, σε κάθε περίπτωση, μέχρι στιγμής από πλευράς του αρμόδιου κοινοτικού Επιτρόπου, κ. Κανιέτε δεν έχει προκύψει ουδεμία πρωτοβουλία, ούτε καν διαμεσολάβησης, σε πολιτικό τουλάχιστον επίπεδο, προς εξεύρεση μιας “χρυσής τομής”, οπότε, ενδεχομένως, η βαρύνουσα σημασία που φέρει η διακρατική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ εν γένει στον ενεργειακό τομέα, αλλά εν προκειμένω και επί του συγκεκριμένου έργου, ενδεχομένως να οδηγήσει σε υπέρβαση του αδιεξόδου, με την Ε.Ε. να προβαίνει σε σιωπηλή εν τέλει αποδοχή των υφιστάμενων σχεδιασμών.
Σε εξέλιξη βρίσκονται μάλιστα από πλευράς ΑΔΜΗΕ διαδικασίες ωρίμανσης του έργου, με γνώμονα να προκηρυχθεί διαγωνισμός για το α’ τρίμηνο του 2019. Σύμφωνα δε, με δηλώσεις του κ. Μανουσάκη, της προηγούμενης εβδομάδας, “κατατέθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η αναλυτική έρευνα και αποτύπωση του βυθού, ενώ το τελικό της στάδιο διάγει και η μελέτη για το σύστημα της Κρήτης μετά τις διασυνδέσεις. Ο διαγωνισμός προορίζεται να ξεκινήσει το α’ τρίμηνο του 2019. Αυτή τη στιγμή προετοιμάζονται τα τεύχη του”.