Η ΝΔ έδωσε συνέντευξη Τύπου και μίλησε για την κατάσταση στην Επιχείρηση περιγράφοντας με μελανά χρώματα την οικονομική εικόνα, ενώ έκανε λόγο και για ζημιά 4 δισ ευρώ που έχει προκαλέσει στην ΔΕΗ η πολιτική της κυβέρνηση.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης απάντησε κάνοντας λόγο για αποκάλυψη των σχεδίων της ΝΔ, να εκχωρήσει την δημόσια περιουσία σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την κατάσταση της ΔEΗ εξαπέλυσαν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης και ο αρμόδιος τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας.
Αναφερόμενος αναλυτικά στην πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση, ο κ. Χατζηδάκης την κατηγόρησε ότι οδηγεί τη ΔEH στην απαξίωση, ότι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους 2.000 εργαζόμενοι με βάση την έκθεση της McKinsey και πως θα αυξηθεί η τιμή του ρεύματος που θα πληρώνουν οι καταναλωτές.
Όπως σημείωσε, η ΝΔ έχει παρουσιάσει τις προτάσεις της, οι οποίες συνοψίζονται στα εξής τρία βήματα:
Πρώτον, να γίνουν άμεσες κινήσεις για τη σωτηρία της Επιχείρησης και να αποκαλυφθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, δεύτερον, να εκσυγχρονιστεί η Επιχείρηση και τρίτον, να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής.
«Τα πράγματα δεν είναι καθόλου αστεία. Έχουμε υποχρέωση να επισημάνουμε πόσο δραματικό είναι το πρόβλημα για την Επιχείρηση, τους εργαζομένους και τους καταναλωτές», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και εξέφρασε την ελπίδα «έστω την τελευταία στιγμή, ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Σε ερώτηση εάν για τη ΝΔ υπάρχει και θέμα ποινικών ευθυνών, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε πως «όταν έρθει η ώρα θα δούμε και τις ευθύνες», αλλά «αυτό που μας νοιάζει είναι να γίνει γνωστό το πρόβλημα και να κινηθεί η κυβέρνηση, που δείχνει επιπολαιότητα». Όπως είπε, η ΝΔ εκπέμπει φωνή αγωνίας και δεν κρούει απλά τον κώδωνα του κινδύνου αλλά βαράει καμπάνα.
Τόσο ο κ. Χατζηδάκης όσο και ο κ. Σκρέκας εξήγησαν ότι τα τελευταία χρόνια η μετοχή της εταιρείας έπεσε κατά 63%, ενώ υπολόγισαν τη συνολική ζημία για την Επιχείρηση να πλησιάζει τα 4 δισ. ευρώ.
«Η ΔEH, από τις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης, έχει μετατραπεί σε συστημική απειλή για την ελληνική οικονομία» επισήμανε ο κ. Σκρέκας και ξεκαθάρισε πως «η ΝΔ δεν πρόκειται να αφήσει τη ΔEH να χρεοκοπήσει».
Τέλος, τα δύο στελέχη της ΝΔ ζήτησαν από την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τη μελέτη της McKinsey και ανακοίνωσαν ότι σήμερα 50 βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν σχετική ερώτηση.
Απάντηση Σταθάκη
«Η Νέα Δημοκρατία επέλεξε τη σημερινή ημέρα να μας θυμίσει τα σχέδιά της για τη ΔΕΗ και το πρόγραμμα μαζικής εκποίησης της δημόσιας περιουσίας (και) στην ενέργεια», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας στη Νέα Δημοκρατία και στις κατηγορίες περί απαξίωσης της Επιχείρησης.
Τουλάχιστον, αναφέρει ο υπουργός, «δεν κρύβουν ούτε τις προθέσεις τους, ούτε τις ελπίδες τους να ακυρωθεί η συμφωνία του 2015. Άλλωστε, για μία ακόμα φορά, διάλεξαν να τοποθετηθούν απέναντι στην κυβέρνηση την ώρα της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς.
– Τον Μάρτιο του 2017, στην πλέον κρίσιμη καμπή των συζητήσεων για την αποεπένδυση στους λιγνίτες, ο κ. Χατζηδάκης παρουσίαζε πρόγραμμα εκποίησης των ‘ασημικών’ και προειδοποιούσε τους Θεσμούς ότι «για τις εξελίξεις στην ενέργεια, είναι συνυπεύθυνοι, όσο και η κυβέρνηση».
– Σήμερα, ενώ στο Χίλτον ολοκληρώναμε τη συμφωνία για «καθαρή έξοδο» και στα ενεργειακά θέματα, ο κ. Χατζηδάκης με τον κ. Σκρέκα κλιμάκωναν την καταστροφολογία για το μέλλον της ΔΕΗ και υπενθύμιζαν το σχέδιό τους για την τριχοτόμηση της Επιχείρησης.
Κατά την προσφιλή τους τακτική, απαξιώνουν τη δημόσια περιουσία, μη διστάζοντας ακόμα και να εξυπηρετήσουν κερδοσκοπικά σχέδια, με απώτερο στόχο την εκχώρηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Θα ζητήσουμε συγγνώμη από τη Νέα Δημοκρατία, τους συνεταίρους και τους συνοδοιπόρους της στα ΜΜΕ. Δυστυχώς για αυτούς, τους ανατρέψαμε τα σχέδια.
1. Δυστυχώς για αυτούς, ακυρώσαμε τις συμφωνίες εκποίησης που είχαν ετοιμάσει για την ενέργεια:
– ανατρέψαμε το ξεπούλημα του 66% στον ΑΔΜΗΕ, που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, διατηρώντας το 51% υπό δημόσιο έλεγχο
– αυξήσαμε κατά 30% το τίμημα για τον ΔΕΣΦΑ, καταφέρνοντας να ενταχθεί η εταιρεία στην ομάδα των ισχυρών της Ευρώπης, προασπίζοντας τα συμφέροντα και ενισχύοντας τα δικαιώματα του Δημοσίου
– ακυρώσαμε το νόμο για τη «Μικρή ΔΕΗ» και αντιμετωπίσαμε τη δεκαετή δικαστική εκκρεμότητα σχετικά με τους λιγνίτες, διατηρώντας αλώβητο πάνω από το 90% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ
2. Δυστυχώς για αυτούς, διατηρήσαμε τα ενεργειακά δίκτυα υπό δημόσιο έλεγχο, εξασφαλίζοντας παράλληλα στρατηγικές συμμαχίες με εταίρους ισχυρούς σε διεθνές επίπεδο και ικανούς να υποστηρίξουν φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια.
3. Δυστυχώς για αυτούς, συμφωνήσαμε μέσα στο επόμενο 12μηνο να «σβήσει» σταδιακά ο μηχανισμός των ΝΟΜΕ, διαψεύδοντας έμπρακτα, για μια ακόμη φορά, κάθε κακόβουλη φημολογία περί της τύχης του υδροηλεκτρικού δυναμικού της ΔEΗ.
4. Δυστυχώς για αυτούς, η ΔEΗ και το 2018 θα είναι κερδοφόρα. Τόσο η συμφωνία για τα ΝΟΜΕ, όσο και η μείωση της χρέωσης προμηθευτή θα έχουν ως πρώτο μεγάλο ωφελημένο τη ΔΕΗ, που θα παραμείνει βασικός πυλώνας στην αγορά ενέργειας, υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.
5. Δυστυχώς για αυτούς, καταφέραμε να αποφύγουμε την επιβάρυνση στους λογαριασμούς του ρεύματος, που θα προκαλούσε μια αύξηση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων. Παρά τις επίμονες κραυγές της Νέας Δημοκρατίας ότι με τους χειρισμούς μας θα επιβαρύνουμε τους καταναλωτές, όχι μόνο διαψεύσαμε την κινδυνολογία αλλά αποπληρώσαμε οφειλές 360 εκατ. ευρώ που είχαν συσσωρευτεί την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και προωθήσαμε σημαντικές αλλαγές στις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, περιορίζοντας το ενεργειακό κόστος για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα.
Ευτυχώς για τον ελληνικό λαό, η κυβέρνησή μας ολοκληρώνει με πλήρη επιτυχία την καθαρή έξοδο από την περίοδο των Μνημονίων, με την κοινωνία όρθια. Κάτι που φαίνεται ότι δεν θα μας συγχωρέσει ποτέ η Νέα Δημοκρατία».