Site icon NewsIT
13:46 | 18.11.10

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ Στενογράφων για τη Βουλή των Ελλήνων

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ Στενογράφων για τη Βουλή των Ελλήνων
Newsit Newsroom

ΘΕΜΑ: ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ Η ΣΤΕΝΟΓΡΑΦΙΑ

Ορίζοντας τη στενογραφία:

Στενογραφία ονομάζουμε τη μέθοδο γραφής που χρησιμοποιείται για την ταχεία και πιστή απόδοση του προφορικού λόγου. Χαρακτηριστικά, ο στενογράφος μπορεί να καταγράφει από 70-90 λέξεις το λεπτό έτσι ώστε να καθίσταται δυνατή η πλήρης καταγραφή του λόγου του ομιλούντος. Στη συνέχεια ο στενογράφος αποστενογραφεί το κείμενο ώστε να το αποδώσει στο κοινό αλφάβητο και να γίνεται έτσι κατανοητό από το κοινό.

Η τεχνολογία ως μέσο τήρησης πρακτικών:

Η αντίληψη που επικρατεί σχετικά με τη στενογραφία τείνει να την απαξιώνει θεωρώντας την μη επαρκή μέθοδο καταγραφής πρακτικών στην εποχή του τεχνολογικού οργασμού. Τα μαγνητόφωνα και οι βιντεοσκοπήσεις έχουν πάρει τη θέση της στενογραφίας στα συμβούλια και γενικότερα στις σύγχρονες επιχειρήσεις. Τα επιχειρήματα όμως που μπορούν να αναφερθούν δεν είναι λίγα ώστε να αναδειχθεί η χρησιμότητα αυτής της υπέροχης τέχνης.

Η διαδικασία τήρησης πρακτικών σε μαγνητόφωνο μπορεί να ηχεί ευχάριστα ως μία ανώδυνη λύση καταγραφής ενός συμβουλίου αλλά γρήγορα θα έρθουμε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα. Οι συνεδριάσεις στη Βουλή καθώς και τα διοικητικά συμβούλια στις επιχειρήσεις είναι πολύωρα και εξουθενωτικά. Η καταγραφή των συμβουλίων-συνεδρίων μέσω του μαγνητόφωνου απαιτεί από τον στενογράφο να ξοδέψει τον αντίστοιχο χρόνο της μαγνητοφώνησης στην απομαγνητοφώνηση αλλά και πολύ περισσότερο, καθώς όχι μόνο πρέπει να ακούσει ό,τι έχει καταγραφεί αλλά και να το μεταφέρει στο γραπτό λόγο.

Σε ένα συμβούλιο πρέπει να καταγραφούν ως επί το πλείστον οι προτάσεις, οι αποφάσεις και γενικότερα οι σκέψεις του ομιλούντος με συνοπτικό τρόπο. Οι οχλαγωγίες, οι διαφωνίες και οι εντάσεις που ακούγονται στη μαγνητοφωνημένη συζήτηση μπορούν να αποπροσανατολίσουν τον πρακτικογράφο και να τον εμποδίσουν να αποδώσει σωστά τις σκέψεις και τις προτάσεις όσων παίρνουν τον λόγο σε ένα συμβούλιο.

Τα μαγνητόφωνα και τα βίντεο μπορεί να είναι συστήματα υψηλής τεχνολογίας όμως παρακάμπτουν το ανθρώπινο στοιχείο και το δικαίωμα ενός ατόμου να μιλά ελεύθερα και να εκφράζει την άποψή του χωρίς δισταγμό καθώς δεν είναι λίγες οι φορές ως σήμερα που καταπατήθηκαν ανθρώπινα δικαιώματα καταγράφοντας προσωπικά δεδομένα τα οποία σαφώς δεν αφορούσαν την κοινή γνώμη.

Οι αρετές της στενογραφίας:

Ένας επαγγελματίας στενογράφος – πρακτικογράφος θα δώσει το φυσικό του παρών στο συμβούλιο και δεν θα επαναπαυθεί στη τεχνολογία. Έχει τη δυνατότητα να τηρήσει τα πρακτικά στενογραφώντας την ομιλία με σκοπό να αποστενογραφήσει το κείμενο και να το δακτυλογραφήσει στον Η/Υ χωρίς να κάνει αναφορά σε ανούσιες πληροφορίες και προσωπικά θέματα των ομιλητών, ικανά να χαλάσουν την εικόνα, τον σκοπό και την ουσία τήρησης πρακτικών.
Ο έμπειρος στενογράφος είναι σε θέση να διακρίνει το ουσιώδες από το περιττό, το προσωπικό θέμα από το θέμα κοινού ενδιαφέροντος και να καταγράψει όσα πρέπει να τηρηθούν στα πρακτικά ξοδεύοντας το μισό χρόνο από τον πρακτικογράφο που κάνει χρήση μαγνητοφώνου ή video. Η παραπάνω διαδικασία χαρακτηρίζεται από διακριτικότητα και αξιοπρέπεια σε αντίθεση με το ισοπεδωτικό μαγνητόφωνο-video που καταγράφει χωρίς να κάνει επιλογή των όσων λέγονται σε ένα συμβούλιο.

Ως πλεονέκτημα αναφέρεται ότι η στενογραφία δεν κάνει χρήση ειδικού εξοπλισμού και ο στενογράφος είναι ανά πάσα στιγμή σε θέση να καταγράψει με τις γνώσεις του μία συνομιλία. Δημοσιογράφοι, δικηγόροι, διοικητικοί υπάλληλοι και ειδικότερα γραμματείς χρησιμοποιούν τη στενογραφία σε μεγάλο βαθμό εφόσον δίνεται η δυνατότητα να λειτουργήσει πολύ πιο οργανωμένα ένα γραφείο και να τηρηθούν τα πρακτικά με τη βοήθεια αυτής της διαχρονικής τεχνικής.
Τέλος, καθώς την ελληνική στενογραφία λίγοι είναι αυτοί που την κατέχουν, γίνεται κατανοητό ότι προσδίδει μία διαφορετικότητα στο βιογραφικό του ατόμου που την εξασκεί εμπλουτίζοντας με τον τρόπο αυτό τα ειδικά του προσόντα.

Κείμενο προς στενογράφιση

Απόσπασμα πρακτικού από την συνεδρίαση της ΙΔ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες των Επιτροπών της Βουλής των Εφήβων.

Ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις των Επιτροπών της ΙΔ΄Συνόδου της Βουλής των Εφήβων, που αντιστοιχούν στις Διαρκείς Κοινοβουλευτικές Επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων. Με τις ομιλίες πολλών έφηβων βουλευτών πραγματοποιήθηκαν, λοιπόν, οι συνεδριάσεις των Επιτροπών Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, καθώς επίσης Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στις οποίες προήδρευσαν, αντίστοιχα, οι βουλευτές Κρινιώ Κανελλοπούλου και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Βαΐτσης Αποστολάτος και Άννα Φιλίνη. Συμμετείχε, επίσης, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ενώ παρευρέθη και ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής καθηγητής Ευάγγελος Χρυσός.

Εκ μέρους της Επιτροπής της Βουλής των Εφήβων συμμετείχαν ο πρόεδρός της, ομότιμος καθηγητής, τ. πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Μπαμπινιώτης. Οι έφηβοι βουλευτές αναφέρθηκαν στη μετανάστευση και τους πρόσφυγες, στον ελληνισμό της διασποράς, στα προβλήματα του φυσικού περιβάλλοντος και τα καταναλωτικά πρότυπα, στο ρόλο των Μ.Μ.Ε. και στα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επισκέφθηκε όλες τις Επιτροπές, άκουσε τις τοποθετήσεις των νέων και τους προέτρεψε να συμμετέχουν πάντα στα κοινά, αναπτύσσοντας εποικοδομητικό διάλογο και αναλαμβάνοντας δράσεις για τα θέματα που τους απασχολούν, τιμώντας έτσι την πεμπτουσία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η βουλευτής κ. Ξενογιαννακοπούλου σημείωσε την κοινωνική ευαισθησία και τη δημοκρατική αντίληψη με την οποία προσέγγισαν τα παιδιά το ζήτημα αυτό, επεσήμανε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η ομαλή ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να τηρούνται οι υπάρχουσες διακρατικές συμφωνίες αλλά και να διαμορφωθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται, εκ της θέσεώς της, η χώρα μας.

ΕΠΙΜΕΛΕΙA: ZHNOBIA- TZENH ΚΟΥΜΕΝΔΟΥΡΟΥ, ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΣΤΕΝΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΘΗΚΕ H ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ALEXANDER.EDU.GR , ΚΑΛΛΙΡΟΗΣ 23, ΤΗΛ. 210-3313155.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version