Εργασία

Διαγωνισμός Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης Μάθημα: Οργάνωσης και Λειτουργίας του Κράτους

Θέμα
α) Στον εμβληματικό τομέα της εξωτερικής πολιτικής, οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις που όφειλαν να κάνουν πιο ομοιογενή την εξωτερική δραστηριότητα της Ε.Ε. μοιάζουν τελικά με αίνιγμα.
β) Σε περίοδο που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δέχεται ασύμμετρη επίθεση από την οικονομική κρίση, η Συνθήκη της Λισσαβόνας με σαφέστατο τρόπο αφήνει κάθε πόρτα ανοιχτή, όχι μόνο την έξοδο από την Ευρωζώνη αλλά από την ίδια την Κοινότητα.


Απάντηση

Εισαγωγή:

Πορεία της Ε.Ε. από την ίδρυσή της ως τη Συνθήκη της Λισσαβόνας. Σταθερά βήματα προς ενοποίηση και ‘άνοιγμα’ στην είσοδο νέων κρατών. Η Συνθήκη της Λισσαβόνας και οι αλλαγές που επέφερε στο ρόλο και τη λειτουργία των οργάνων. Σχολιασμός της αλληλεπίδρασης των κρατών μελών και της Ε.Ε., των οργάνων της και των θεσμών της εν γένει. Προσπάθειες ενίσχυσης της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών και συντονισμός στο χώρο των δράσεων της πολιτικής της Ε.Ε. Αναφορά στις σύγχρονες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη σε διάφορους τομείς, όπως η εξωτερική πολιτική και η οικονομία.

Απάντηση στο (α):

Η εξωτερική πολιτική στο πλαίσιο της Ε.Ε. Η εξωτερική πολιτική ως ‘σκληρός πυρήνας’ της κρατικής κυριαρχίας, τον οποίον τα κράτη επιθυμούν να διατηρήσουν. Προσπάθειες ενοποίησης της εξωτερικής πολιτικής με τη Συνταγματική Συνθήκη και την πρόβλεψη ενός Υπουργού Εξωτερικών για την Ε.Ε. Αποτυχία της Συνταγματικής Συνθήκης και πορεία προς τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, η οποία εισάγει το θεσμό του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Σχολιασμός του νέου θεσμού βάσει της λειτουργίας του, της σχέσης του με την Επιτροπή και επιπτώσεων για την εξωτερική πολιτική των κρατών μελών της Ε.Ε.

Απάντηση στο (β):

Αναφορά στην οικονομική κρίση και πώς επηρεάζει τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Αναφορά στον ελεύθερο ανταγωνισμό στο πλαίσιο της Ε.Ε. και τις προσπάθειες οικονομικής ενοποίησης. Επίσης, σχολιασμός της προϋπόθεσης της βιώσιμης οικονομίας για τα υποψήφια κράτη προς ένταξη. Μηχανισμοί στήριξης και προστασίας της οικονομικής σταθερότητας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και σχολιασμός της αποτελεσματικότητάς τους. Δυνατότητα αποχώρησης κράτους μέλους από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε., διατυπώσεις της Συνθήκης της Λισσαβόνας και πιθανότητες πραγματοποίησης τέτοιου ενδεχομένου.

Επίλογος:

Η νέα Συνθήκη της Λισσαβόνας ως εργαλείο των κρατών μελών για τη διαχείριση των σύγχρονων συνθηκών και απαιτήσεων. Προβληματισμός ως προς την αποτελεσματικότητά της και προτάσεις για περαιτέρω ενίσχυση των θετικών στοιχείων και απομάκρυνση των ‘γκρίζων ζωνών’. Η Συνθήκη της Λισσαβόνας αποτελεί νέο στάδιο της ανθρώπινης εξέλιξης, σύμφωνα με το οποίο το υπερεθνικό μόρφωμα της Ε.Ε. δρα σε συνεργασία με τα κράτη και τα οργανώνει για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ALEXANDER.EDU.GR

Εργασία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Εργασία: Περισσότερα άρθρα