Site icon NewsIT

2 Φεβρουαρίου 2010, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

02.02.2010 | 08:57
2 Φεβρουαρίου 2010, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Υπογραφή Διακρατικής Συμφωνίας στις Πρέσπες για περιβαλλοντική συνεργασία των 3 χωρών

2 Φεβρουαρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, ημερομηνία που καθιερώθηκε το 1997, καθώς τη συγκεκριμένη μέρα υπογράφηκε το 1971 στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, η ομώνυμη Συνθήκη για την προστασία των Υγροτόπων Διεθνούς Σημασίας. Φέτος η Τελετή Υπογραφής στο Κέντρο Πληροφόρησης της Πύλης Πρεσπών συμπίπτει επίσης με τη 10η επέτειο της Διακήρυξης του 2000 για τη δημιουργία του «Πάρκου Πρεσπών». Η συμφωνία για την Προστασία και Βιώσιμη Ανάπτυξη του «Πάρκου Πρεσπών» από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος των τριών χωρών (Ελλάδα, πΓΔΜ, και Αλβανία), που μοιράζονται την λεκάνη των Πρεσπών, πραγματοποιείται για τη κοινή διαχείριση του Πάρκου Πρεσπών και ευρύτερη περιβαλλοντική συνεργασία.

Οι εργασίες στις Πρέσπες θα ξεκινήσουν στις 12.00 το μεσημέρι, με καλωσόρισμα από το Δήμαρχο Πρεσπών, Λάζαρο Ναλπαντίδη και εισήγηση του Επίτροπου Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σταύρου Δήμα. Οι υγρότοποι επιτελούν μια σειρά από άλλες λειτουργίες, που είναι πολύτιμες, όπως αυτή της σωστής διαχείρισης του νερού. Εφόσον το έδαφος το επιτρέπει, τα συγκεντρωμένα νερά σε έναν υγρότοπο σιγά-σιγά διεισδύουν στο υπέδαφος και εμπλουτίζουν τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες. Το πόσο σημαντική είναι αυτή η λειτουργία έχει φανεί από τις αποξηράνεις της λίμνης Κάρλας και των Τεναγών των Φιλίππων, που φτώχυναν δραματικά τους υπόγειους υδροφορείς. Πριν από δύο γενιές η Ελλάδα είχε τριπλάσια έκταση υγροτόπων.

Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 400 μικροί και μεγάλοι υγρότοποι, συνολικού εμβαδού πάνω από 2.000.000 στρέμματα. Πολλοί από αυτούς αποτελούν μεγάλα συστήματα μικρότερων υγροτόπων, όπως τα Δέλτα Αξιού-Αλιάκμονα, Νέστου και Έβρου και οι λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου και Αμβρακικού. Το 1991, το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), ξεκίνησε την απογραφή των ελληνικών υγροτόπων, που ολοκληρώθηκε το 1994 και με την έκδοση του βιβλίου «Απογραφή Ελληνικών Υγροτόπων ως φυσικών πόρων: Πρώτη προσέγγιση». Οι έρευνες συνεχίζονται σε συνεργασία με ξένους επιστήμονες (πρωτοβουλία MedWet) και από το 1999 έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια ηλεκτρονικής καταγραφής των υγροτόπων και καταχώρησής τους στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων MedWet.

Αναφέρουμε μόνο τους 11 μεγαλύτερους και προστατευόμενους από την συνθήκη Ramsar υγρότοπους της Ελλάδας:

· Δέλτα του Έβρου

· Λίμνη Μητρικού και σύμπλεγμα λιμνών

· Λίμνη Βιστωνίδα-Πόρτο Λάγος

· Δέλτα Νέστου

· Τεχνητή λίμνη Κερκίνης

· Λίμνες Κορώνεια και Βόλβη

· Δέλτα ποταμών Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα, Αλυκή Κίτρους

· Λίμνη Μικρή Πρέσπα (επίσης και Εθνικός Δρυμός)

· Αμβρακικός κόλπος

· Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου

· Λιμνοθάλασσα Κοτύχι και δάσος Στροφυλιάς

 

 

 

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version