΄Eπρεπε να έχουν κλείσει από τα μέσα του 2009, σύμφωνα με την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής
Στη συνεδρίαση που έκανε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, με θέμα τη διαχείριση των σκουπιδιών, τέθηκε το ζήτημα των παράνομων χωματερών που λειτουργούν στη χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».
Στη χώρα εξακολουθούν να λειτουργούν 300 χωματερές, παρ’ όλο που έπρεπε να έχουν κλείσει από τα μέσα του 2009, σύμφωνα με την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Καρτάλης, αποκάλυψε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη στη Θεσσαλία, οι βουλευτές διαπίστωσαν την ύπαρξη χωματερής δίπλα στον Πηνειό.
Η χωματερή εμφανίζεται στις καταστάσεις του υπουργείου Εσωτερικών ότι έχει κλείσει και βρίσκεται σε φάση αποκατάστασης, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί και μάλιστα επιβαρύνει τα νερά του ποταμού.
Το 80% των σκουπιδιών που «παράγονται» στην Ελλάδα καταλήγουν σε χωματερές και χώρους υγειονομικής ταφής, παρά το γεγονός ότι η κοινοτική Οδηγία ορίζει ότι πρέπει να θάβονται μόνον τα υπολείμματα που απομένουν από την ανακύκλωση και τη γενικότερη αξιοποίηση των σκουπιδιών.
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής τάσσεται υπέρ του συνδυασμού λύσεων για τα απορρίμματα, αφήνοντας χώρο και για την καύση.
Τέλος, πρότεινε να χρεώνεται ο πολίτης ανάλογα με σκουπίδια που απορρίπτει, έτσι ώστε να λειτουργεί ως κίνητρο για την ανακύκλωση.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή, σύμφωνα με το οποίο οι δήμοι θα πληρώνουν ανάλογα με τα παραγόμενα σκουπίδια που θα παραδίδουν στα συστήματα διαχείρισης.