Ελλάδα

Διοξίνες απειλούν το γάλα από την Δράμα – Μια μεγάλη πυρκαγιά απειλεί με καραντίνα τον γαλακτοπαραγωγικό νομό

- Το τοξικό κοκτέιλ, επιδρά σε όλη την τροφική αλυσίδα. 
- Φόβοι για έκλυση διοξινών σε γάλα, κρέας και αγροτικά προιόντα.
- Δίνουν ζωοτροφές στους εμπόρους για να μην τρώνε χορτάρι τα ζώα
- "Σε 10 ημέρες θα ξέρουμε", δηλώνει στο Newsit ο διευθυντής του εργαστηρίου διοξινών του Δημόκριτου Λ. Λεοντιάδης.

Ο μεγαλύτερος νομός σε παραγωγή γάλακτος στην Ελλάδα, ο νομός Δράμας απειλείται με οικολογική αλλά και οικονομική καταστροφή μετά την πυρκαγιά που έκαιγε επι σχεδόν μια εβδομάδα  σε αποθήκη ελαστικών.

Εκατοντάδες επαγγελματίες που ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τα αγροτικά προιόντα ανησυχούν αφού οι τεράστιες ποσότητες τοξικού νέφους που παράχθηκαν από την φωτιά σκέπασαν τον νομό.

Τώρα οι επιστήμονες ανησυχούν μήπως η τέφρα που θα “καθήσει” θα γεμίσει με διοξίνες το νερό και το χορτάρι καταστρέφοντας ζωική και φυτική παραγωγή. 

Ήδη κλιμάκιο του Δημόκριτου με επικεφαλής τον Δρ. Λ. Λεωντιάδη συνέλεξε τα πρώτα δείγματα. Σύμφωνα με τον διευθυντή του εργαστηρίου για τις διοξίνες “η Δράμα θα παρακολουθείται στενά με αλλεπάλληλες αναλύσεις για τους επόμενους 6 μήνες ώστε να παρακολουθήσουμε την όποια μόλυνση σε βάθος χρόνου”.  Τα πρώτα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων αναμένονται στις επόμενες 10 ημέρες.

Ο Νομάρχης Δράμας μιλώντας στο Newsit ανέφερε πως προληπτικά  ανα 5 ημέρες χορηγούνται στους κτηνοτρόφους ζωοτροφές ώστε να μην τρώνε τα ζωντανά το χορτάρι μέχρι να βγούν οι εργαστηριακές αναλύσεις. Παράλληλα ελέγχουν το γάλα που παράγετε καθημερινά ενώ δηλώνει αισιόδοξος πως η μόλυνση δεν θα φθάσει στον υδροφόρο ορίζοντα επικαλούμενος το ΙΓΜΕ.
 
Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για μεγάλη διασπορά του τοξικού κοκτέιλ που έχει φτάσει μέχρι τη Νότια Βουλγαρία, δημιουργώντας ένα μεγάλο πονοκέφαλο στις αρχές που θα χρειαστεί να διαχειριστούν αποτελεσματικά την επόμενη μέρα και να απομακρύνουν με ασφάλεια τους τόνους των καμένων ελαστικών που συγκαταλέγονται στην κατηγορία των επικίνδυνων αποβλήτων.

Σύμφωνα με τον κ. Σπύρο Ραψομανίκη, Διευθυντή Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το θέμα έχει πολύ σοβαρές προεκτάσεις στο περιβάλλον και την δημόσια υγεία καθώς επηρεάζει, τον αέρα που αναπνέουμε και ολόκληρη την τροφική αλυσίδα.
 
Σύμφωνα με τον κ. Ραψομανίκη, θα πρέπει να ξεκινήσει μια εντατική παρακολούθηση της περιοχής για τα επόμενα δύο χρόνια. Όπως εξηγεί, θα ερευνούνται ο αέρας, τα φυτά και όλη η τροφική αλυσίδα, επισημαίνοντας ότι η περιοχή της Βορείου Ελλάδας έχει μια εμπειρία σε θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθώς ανάλογα προβλήματα είχαν εμφανιστεί παλιότερα με τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία. 
 
Σύμφωνα με το Ν. Κατσαρό πρώην Πρόεδρο του Δημόκριτου η πιθανότητα μόλυνσης από διοξίνη στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι μικρή καθώς όπως λέει η καύση των ελαστικών δεν παράγει διοξίνες.

Ο νομάρχης Δράμας περιμένει το πόρισμα της πυροσβεστικής που θα διαπιστώνει τα αίτια της φωτιάς στην μονάδα αποθήκευσης ελαστικών ώστε να επιμεριστούν οι ευθύνες.

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα