Τετάρτη, 24 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Νέο σύστημα αντιπυρικής προστασίας, στην Πάρνηθα…

Νέο σύστημα αντιπυρικής προστασίας, στην Πάρνηθα…

Ένα πληροφοριακό σύστημα έγκαιρου εντοπισμού πυρκαγιών,  εξοπλίζει από φέτος, τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας…

Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, θέτει σε διαβούλευση ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας για το 2010. Τα δύο νέα εργαλεία πρόληψης και προστασίας παρουσίασε σήμερα ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, σε σημερινή εκδήλωση στην οποία παρέστη και ο κ. Α. Βγενόπουλος, πρόεδρος του ομίλου Marfin Investment Group και του Ιδρύματος Marfin που δώρισε τόσο το πληροφοριακό σύστημα όσο και τα δώδεκα οχήματα.

Αναφερόμενος στην αποκατάσταση του Δρυμού μετά την πυρκαγιά του 2007, ο πρόεδρος του Φορέα Κ. Δημόπουλος επεσήμανε ότι, φέτος, τον Ιούνιο «κλείνουμε τρία χρόνια από την καταστροφή, στην οποία απωλέσαμε 36.388 στρέμματα δάσους εκ των οποίων τα 27.000 βρίσκονται εντός της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000». Τόνισε, παράλληλα, ότι «το τίμημα για την αποκατάσταση των καμένων περιοχών είναι τριπλάσιο από το κόστος πρόληψης και προστασίας».

Το Σχέδιο Προστασίας του Δρυμού για το έτος 2010 ανέλυσε ο δασολόγος Γ. Ζαρείφης το οποίο τίθεται σε διαβούλευση ώστε να εμπλουτιστεί. Ο Γ. Ζαφείρης διευκρίνισε ότι «ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και οι συντεταγμένες σε αυτόν μη κυβερνητικές οργανώσεις θα συμπληρώσουν το έργο των κρατικών υπηρεσιών. Αφού ληφθεί υπόψη το πρόγραμμα στελέχωσης των πυροφυλακείων και των περιπολιών από το Πυροσβεστικό Σώμα και τη Δασική Υπηρεσία, ο Φορέας θα συντονίσει τις δυνάμεις του και των εμπλεκομένων μη κυβερνητικών φορέων περιορίζοντας τα κενά της δράσης των κρατικών υπηρεσιών».

Το διευθυντικό στέλεχος της SingularLogic Μαρία Λάμπρου παρουσίασε το πληροφοριακό σύστημα έγκαιρου εντοπισμού πυρκαγιών που ανέπτυξε η εταιρία σε συνεργασία με την Marfin Egnatia Bank και τον Φορέα. Με την εγκατάσταση τεσσάρων πυλώνων τηλεματικής (Μέγαρο ΟΤΕ, Καζίνο, κεντρικά γραφεία του Φορέα και Γεράνεια Όρη) – προβλέπεται η μελλοντική εγκατάσταση άλλων δύο πυλώνων σε πιο απομακρυσμένες περιοχές – το νέο, ιδιόκτητο σύστημα επικοινωνίας υψηλής ταχύτητας καλύπτει πλέον πάνω από το 80% του Δρυμού.
 
Οι πληροφορίες που διαχειρίζεται το σύστημα είναι χαρτογραφικά, γεωγραφικά δεδομένα, εικόνες βίντεο και γεωγραφικές θέσεις πυροσβεστικών οχημάτων και ομάδων πυρόσβεσης και επιτρέπει στο Φορέα να λαμβάνει αποφάσεις για την ορθολογικότερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση, πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Στην ευχαριστήρια ομιλία του, προς τη διοίκηση του Φορέα, τη SingularLogic και τις εθελοντικές οργανώσεις και μεμονωμένους εθελοντές, ο πρόεδρος του ομίλου Α. Βγενόπουλος υπογράμμισε ότι το σύστημα «δίνει γεύση από την Ελλάδα του μέλλοντος».

Μη δυνάμενος να παρευρεθεί, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Θ. Μωραΐτης απέστειλε ευχαριστήριο μήνυμα στο Ίδρυμα Marfin για την προσφορά του.

   

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε