Site icon NewsIT

Ανακαλύφθηκε έντομο, μήκους 56,7 εκατοστών…

23.04.2010 | 15:23
Ανακαλύφθηκε  έντομο,  μήκους  56,7 εκατοστών…

Οι επιστήμονες έχουν συλλέξει μόνο έξι δείγματα του είδους και κανείς δεν γνωρίζει τη βιολογία του...

 H περιβαλλοντική οργάνωση  WWF  παρουσίασε τα ευρήματα της,  στο πλαίσιο της συνεργασίας της,  με τις τρεις χώρες που μοιράζονται το παραδεισένιο νησί -Μαλαισία, Ινδονησία και Μπρουνέι. 
Το 2007, οι τρεις κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν την λεγόμενη «Καρδιά της Βόρνεο», μια έκταση 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία συγκεντρώνει εντυπωσιακή βιοποικιλότητα αλλά παραμένει εν μέρει ανεξερεύνητη από τους βιολόγους.

Ο ίδιος ο Δαρβίνος είχε περιγράψει τη ζούγκλα της Βόρνεο,  ως «ένα μεγάλο, οργιώδες θερμοκήπιο που δημιούργησε η φύση για τον εαυτό της».

«Ανακαλύπτουμε κατά μέσο όρο τρία νέα είδη το μήνα. Βρήκαμε 123 τα τελευταία τρία χρόνια, και τουλάχιστον τα 600  έχουν βρεθεί τα τελευταία 15 χρόνια» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ανταμ Τόμασεκ, επικεφαλής του προγράμματος της WWF για τη Βόρνεο.

Μεταξύ των ευρημάτων:

-Το μακρύτερο έντομο του κόσμου, το Phobaeticus chani, το οποίο μοιάζει με κομμένο ξύλο και έχει μήκος 56,7 εκατοστά με τα πόδια τεντωμένα. 

Η Καρδιά της Βόρνεο,  φιλοξενεί 10 είδη πρωτευόντων, περισσότερα από 350 πτηνά, 150 ερπετά και αμφίβια και περίπου 10.000 ενδημικά φυτά.

Το νησί φιλοξενεί επίσης το σπανιότερο υποείδος ρινόκερου, με πληθυσμό μόλις 30 ατόμων, καθώς και ουραγκοτάγκους, στενούς συγγενείς του ανθρώπου, οι οποίοι κινδυνεύουν να εξαφανιστούν τα επόμενα 20 χρόνια.

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version