Site icon NewsIT

Ανακοινώθηκαν αναλυτικά τα μέτρα για τον Ασωπό

08.02.2010 | 14:24
2004 – 2009 περίοδος ελέγχων της Ε.Υ.Ε.Π στην ευρύτερη λεκάνη απορροής του Ασωπού

2004 – 2009 περίοδος ελέγχων της Ε.Υ.Ε.Π στην ευρύτερη λεκάνη απορροής του Ασωπού

Χρέος να επαναφέρουμε το χαμόγελο στην ευρύτερη περιοχή και τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό

Στις 17 Φεβρουαρίου 2010 έχουμε εκ νέου, μετά από αναβολή, τη δίκη των 15 εταιρειών, που αποδεδειγμένα ρυπαίνουν τον Ασωπό.Σήμερα, για πρώτη φορά υπουργός Περιβάλλοντος επισκέφτηκε τη περιοχή και δήλωσε ότι όλοι έχουμε χρέος και υποχρέωση να επαναφέρουμε το χαμόγελο στην ευρύτερη περιοχή, ενώ τα παιδιά πρέπει να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και σε ακίνδυνα τρόφιμα. Συγκεκριμένα η υπουργός είπε: Το κόστος της απορρύπανσης, υπό την εποπτεία και με τον συντονισμό της πολιτείας, θα αναλάβουν αυτοί που προκάλεσαν και εξακολουθούν να προκαλούν τη ρύπανση και δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ λεπτομερώς στην κατάσταση, την οποία παραλάβαμε. Την γνωρίζουν με ακρίβεια τα όργανα του Υπουργείου, τα όργανα της Αυτοδιοίκησης, η Τοπική Κοινωνία, Επιστημονικοί φορείς, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και, βεβαίως, η κοινή γνώμη. Τέλος, την γνωρίζει, σε όλες τις πτυχές της, η ελληνική Δικαιοσύνη”.

Ανακοίνωσε λοιπόν τα μέτρα, που θα παρθούν για να προστατευτεί η υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων και να αντιμετωπιστεί η δραματική υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην περιοχή. Το πρόγραμμα αυτό αποτελείται από μέτρα άμεσης εφαρμογής, αλλά και μέτρα μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης απόδοσης. Ο σαφής καθορισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ υπηρεσιών και η συνεχής ενημέρωση των πολιτών και όλων των εμπλεκόμενων θα διευκολύνει την υλοποίηση του προγράμματος, χωρίς να δημιουργούνται «κενά». Θα πραγματοποιείται συνεχής έλεγχος και παρακολούθηση των πηγών ρύπανσης, η ποιότητα των υδάτινων πόρων, η ποιότητα του εδάφους και η ασφάλειας της τροφικής αλυσίδας στην περιοχή, με τη δραστηριοποίηση και του Γραφείου Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Οινοφύτων.

Βασικοί στρατηγικοί στόχοι:

Διασφάλιση της δημόσιας υγείας
-Περιορισμό και εξάλειψη της ρύπανσης
-Χωρική οργάνωση της άτυπης, έως σήμερα, βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων – Σχηματαρίου
-Διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων.

Έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης τα έργα επεξεργασίας και διανομής πόσιμου νερού από την Υλίκη και το Μόρνο, στο Σχηματάρι, στα Οινόφυτα, στην Αυλίδα και στη Θήβα. Σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ θα παρασχεθεί η αναγκαία τεχνική βοήθεια και τεχνογνωσία για την επέκταση των δικτύων. Η Τίνα Μπιρμπίλη δήλωσε: Η σημερινή μας παρουσία στα Οινόφυτα σηματοδοτεί την έναρξη μιας σημαντικής περιόδου αγώνων και προσπαθειών, που οφείλουμε σε όλους τους κατοίκους αυτής της περιοχής και ιδιαίτερα σε αυτούς που ανέδειξαν το πρόβλημα πιέζοντας την Πολιτεία να αναλάβει δράση. Επιθυμώ να συγχαρώ ιδιαίτερα τον Παπα Γιάννη Οικονομίδη, τον οποίο πρόσφατα βράβευσε η Ακαδημία Αθηνών για το έργο του, που αποτελεί φωτεινό παράδειγμα ακτιβισμού και σύμβολο για τη σωτηρία του Ασωπού”.

 

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version