Από τις αρχές της Συγγρού το συγκεκριμένο καρότσι διέσχισε την Αμαλίας, έκανε μια στάση στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, μπροστά από δεκάδες τουρίστες, κατέληξε στην Φιλελλήνων και χάθηκε μέσα στα στενά της Πλάκας.
Ολοι οι μπλε κάδοι ανοίχτηκαν και ψάχτηκαν καλά. Οτι ενδιέφερε τους πλανόδιους συλλέκτες κατέληξε στο καρότσι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται για την σωστή μέθοδο ανακύκλωσης. Κανείς δεν γνωρίζει που θα καταλήξουν συσκευές που περιέχουν βαρέα μέταλλα και άλλα επικίνδυνα στοιχεία, επιβλαβή για το περιβάλλον.
Οι περισσότεροι έμποροι παλαιών μετάλλων μεταπωλούν τις συσκευές που παίρνουν από τους γυρολόγους σε βιομηχανίες.
Είτε τις προωθούν ολόκληρες όπου καταλήγουν να καίγονται, είτε προωθούν μόνο τα αξιοποιήσιμα υλικά τους αφού πρώτα τις «κανιβαλίσουν» και πετάξουν ό, τι δεν τους χρειάζεται.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Έτσι επιβαρύνεται σημαντικά το περιβάλλον με τοξικές ουσίες λόγω της καύσης των συσκευών ή της διάβρωσής τους, μαζί με όλα τα βλαβερά για το περιβάλλον υλικά που περιέχουν.
Ο επίσημος φορέας της ανακύκλωσης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, υποχρεούται να αγοράζει από τους σκαραπατζήδες μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικών συσκευών σε πολύ υψηλές τιμές.
«Αυτός ο άναρχος τρόπος συλλογής βλάπτει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον, αλλά και ανεβάζει σημαντικά το κόστος της ανακύκλωσης» λέει η κ. Νατάσσα Βορηά διευθύντρια επικοινωνίας της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε.
Παρά το γεγονός ότι τα ειδικά κοντέινερ που διαθέτει το εγκεκριμένο σύστημα ανακύκλωσης μοιράζονται δωρεάν, οι δήμοι δείχνουν απροθυμία να συνεργαστούν. Το ίδιο και οι πολίτες, οι οποίοι ξεφορτώνονται οπουδήποτε τις παλιές συσκευές.
Ερωτηματικά υπάρχουν και στο εάν διενεργούνται οι κατάλληλοι έλεγχοι στις μάντρες παλαιών μετάλλων ώστε να διαπιστώνεται κατά πόσο οι συλλέκτες σκραπ διαχειρίζονται με περιβαλλοντικά ορθό τρόπο τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού που παραλαμβάνουν από τους γυρολόγους.