Τόσα χρειάστηκαν για να κατασκευαστούν η εμφάνιση πέντε εθνικών ομάδων που θα συμμετάσχουν στο Euro12.
Κροατία, Γαλλία, Ολλανδία, Πολωνία και Πορτογαλία θα φορούν τις ανακυκλωμένες φανέλες που έφτιαξε η Nike.
H μεγάλη βιομηχανία αθλητικών ειδών έδωσε προτεραιότητα στο μοντέρνο design, την αντοχή του υλικού, και την άνεση των αθλητών. Πάνω απ όλα, όμως, στην περιβαλλοντική επίδραση των προϊόντων της.
Έτσι οι νέες φανέλες της Κροατίας, για παράδειγμα, θα είναι 96% από ανακυκλωμένο πολυεστέρα και το ύφασμα των σορτς 100% από το ίδιο ανακυκλωμένο υλικό.
Η βιομηχανία αθλητικών ειδών ακριβοπληρώνει τα ελαστικά υφάσματα και υλικά για όλα της τα είδη. Μοιραία στράφηκε προς την ανακύκλωση. Η εξοικονόμηση ενέργειας υπολογίζεται στο 30%.
Τα ανακυκλωμένα αθλητικά παπούτσια
Η Nike δεν είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζει περιβαλλοντική πολιτική για τα προϊόντα της. Από το 1990 έχει συλλέξει από τα καταστήματα επαναχρησιμοποίησης περισσότερα από 25 εκατ. ζευγάρια παπούτσια.
Άγνωστη λέξη στην Ελλάδα, η επαναχρησιμοποίηση αλλά με αυτόν τον τρόπο έχει βοηθήσει να κατασκευαστούν ταρτάν στίβου, γηπέδου μπάσκετ και τένις, από τα ελαστικά μέρη των παπουτσιών.
Το πρόγραμμα Reuse-A-Shoe έχει αποτρέψει χιλιάδες τόνους πλαστικού να καταλήξουν στους χώρους ταφής των απορριμμάτων αλλά και δεκάδες σχολεία να αποκτήσουν το δικό τους γήπεδο.
Πόσα παπούτσια χρειάζονται:
Για ένα υπαίθριο γήπεδο μπάσκετ ή τένις: 2.500 ζευγάρια
Για ένα κανονικό γήπεδο ποδοσφαίρου: 50.000-75.000 ζευγάρια
Για ένα γήπεδο mini soccer: 10.000-20.000 ζευγάρια
Για έναν στίβο δρόμου: 75.000
Για ένα κλειστό ξύλινο ή συνθετικό γήπεδο μπάσκετ 2.500 ζευγάρια
Για μια παιδική χαρά: 2.500 ζευγάρια
Περισσότερα: nikebetterworld.com/story/nike-football-national-home-kit