Τετάρτη, 20 Νοε.
14oC Αθήνα

Η «πρωτεύουσα» της πράσινης μόδας

Η «πρωτεύουσα» της πράσινης μόδας

Δεν είναι ούτε το Μιλάνο, ούτε το Παρίσι, αλλά το μικρό Hasselt, στο Βέλγιο. Η μόδα που λανσάρει λέγεται flagbag, συνδυάζει πρωτοτυπία, μόδα και στυλ, πωλείται ακριβά και εξασφαλίζει αρκετά ευρώ στο δήμο και στους καταστηματάρχες της περιοχής. Επίσης, δεν χρειάζονται δαπάνες για τις πρώτες ύλες.

 

Το Hasselt κέρδισε 1.226.000 ευρώ, απο το 2011, όταν άρχισε να πουλά αντικείμενα φτιαγμένα απο ανακυκλώσιμα υλικά. Οι κάτοικοι βοήθησαν μεταφέροντας τα υλικά που θα κατέληγαν στα σκουπίδια στα ειδικά καταστήματα επαναχρησιμοποίησης.

 
Η τάση, που έγινε μόδα, χάρη στους πολυμήχανους Βέλγους, ονομάζεται λέγεται flagbag, δηλαδή τσάντα από σημαίες και είναι μόνο ένα από τα πολυπληθή προϊόντα που φτιάχνονται από παλιά αντικείμενα στο Hasselt.
 
Οι συγκεκριμένες τσάντες, είναι πολύ δημοφιλείς, κοστίζουν από 10 έως 75 ευρώ και μπορεί κανείς να τις αγοράσει από δύο σημεία πώλησης στο Χάσελ ή ακόμη και από το διαδίκτυο, μέσω της σελίδας του δήμου.
 
Γενικά συγκεντρώνονται στα καταστήματα επαναχρησιμοποιήσιμων προϊόντων πάρα πολλά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων έπιπλα, παλιά ντουλάπια, παλιά κάδρα, εξαρτήματα, ρούχα, χαλασμένα παιχνίδια, ρούχα για κούκλες, καταστραμμένα ποδήλατα και άλλα.
 
Όλα αυτά πλένονται, καθαρίζονται, απολυμαίνονται, στοιβάζονται, υφίστανται επεξεργασία και ξαναπωλούνται. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το 1996 συγκεντρώθηκαν 55 τόνοι από επαναχρησιμοποιήσιμα αντικείμενα και το 2011, 1450 τόνοι.
 
Το έργο της κατασκευής τους έχουν επιφορτιστεί πρώην άνεργοι που κλήθηκαν από τη δημοτική αρχή να συμμετέχουν στο πρόγραμμα επαναχρησιμοποιήσιμων προϊόντων με προσωπικό όφελος για εκείνους την επαναπροώθησή τους στην απασχόληση.

 

 
Design από σκουπίδια
 
Το 62% από τις ποσότητες των αντικειμένων αυτών έγιναν νέα προϊόντα, το 30% οδηγήθηκε στην ανακύκλωση και μόλις 8% πετάχτηκε τελικά στα σκουπίδια.
 
Ενα δεύτερο πρόγραμμα που εφαρμόζει ο δήμος αφορά τη συγκέντρωση χρησιμοποιημένων αντικειμένων (υφασμάτων, ξύλων, μετάλλων) τα οποία αποτελούν τις πρώτες ύλες για εκατό νέους καλλιτέχνες που δημιουργούν στη συνέχεια έργα τέχνης.
 
Τα υλικά αυτά τους παρέχονται δωρεάν, με την προϋπόθεση να καταγραφεί σε κάθε της στάδιο η πορεία δημιουργίας ενός καλλιτεχνήματος που αργότερα θα παρουσιαστεί σε ειδική έκθεση τέχνης που γίνεται μια φορά το χρόνο, και θα πουληθεί.
 
Το αποτέλεσμα τελικά είναι να οδηγείται στα σκουπίδια το 20% μόλις των παραγόμενων απορριμμάτων, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα φτάνει το 98%.
 

Ανακύκλωση Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε