Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ένα από τα πλέον σύνθετα και δύσκολα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε Δήμος.
Ο Δήμος Χερσονήσου συνεχίζοντας την οργανωμένη και συντονισμένη προσπάθεια συλλογής και διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων της περιοχής, αναγνωρίζοντας την σημαντικότητα της καθολικής ανακύκλωσης, και εφαρμόζοντας την Ευρωπαϊκή Οδηγία 98/2008 για την εκτροπή και ανάκτηση, έθεσε σε λειτουργία έναν ακόμα σταθμό ανακύκλωσης- πράσινο σημείο (Green Point), στην Δημοτική Ενότητα Επισκοπής, σε συνεργασία με τον ΦοΣΔΑ Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε. Ο.Τ.Α.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του cretalive.gr, o νέος σταθμός που αποτελεί το δεύτερο πράσινο σημείο σε όλη την Κρήτη εγκαταστάθηκε σε ειδικό χώρο 4.000 m2 που παραχώρησε προς χρήση ο Δήμος Χερσονήσου.
Στο σταθμό ανακύκλωσης εξυπηρετούνται δημότες της Δημοτικής Ενότητας Επισκοπής και των όμορων τοπικών κοινοτήτων της Δημοτικής ενότητας Γουβών, από Δευτέρα έως Σάββατο πλην Τετάρτης και από 9:00 πμ έως 5:00 μμ.
Εναποτίθενται ποσότητες μέχρι 1000 κιλά ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία θα τα διαχωρίζουν και θα τα διαθέτουν στα ειδικά κοντέϊνερ που έχουν εγκατασταθεί στο σταθμό. Στο χώρο βρίσκεται μόνιμος υπάλληλος του ΦοΣΔΑ, επιφορτισμένος να συντονίζει και να επιβλέπει την διαδικασία της παραλαβής και διαλογής των ανακυκλούμενων υλικών, καθώς επίσης και να συμβουλεύει τους δημότες για θέματα ανακύκλωσης και βέλτιστων πρακτικών συλλογής και επαναχρησιμοποίησης υλικών.
Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η ενεργή συμμετοχή των δημοτών σε όλο το σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων και πρώτιστα στην ανακύκλωση.
Ανακυκλούμενα υλικά που μπορούν να μεταφερθούν στα πράσινα σημεία είναι:
Οι ρόδες μοτοσικλετών και ποδηλάτων (ρόδες ιδιωτικών αυτοκίνητων και φορτηγών χωρίς πλαίσια), Ξύλο, Υλικά οδόστρωσης, Έπιπλα, στρώματα, ξύλινα προϊόντα, Μέταλλα σιδήρου/ μετάλλων, Τάπητες, Χαρτί, Ηλεκτρικές και Ηλεκτρονικές συσκευές (τηλεοράσεις και όργανα ελέγχου, μηχανές PC, fax, τηλέφωνα, εργαλεία, όλα τα είδη των μηχανών και άλλος ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός), Χαρτόνι (κιβώτια χαρτονιού, ζαρωμένο χαρτόνι,), Λάμπες Φθορισμού και κοινές, Χώμα, άμμος, με ή χωρίς φυσική πέτρα, Άσφαλτος, καθαρή άσφαλτος, Ενισχυμένο σκυρόδεμα, Είδη υγιεινής, Γυαλί, Απόβλητα κήπων, Σκληρό πλαστικό PVC-πλαστικό, Μπαταρίες αυτοκινήτων, Ενδύματα και παπούτσια.
Το πρώτο πράσινο σημείο Κρήτης λειτούργησε το 2010 στη Δημοτική Ενότητα Μαλίων και βραβεύτηκε με το βραβείο ECOCITY 2010.
Ο σχεδιασμός του Δήμου περιλαμβάνει τέσσερεις σταθμούς ανακύκλωσης ( έναν σε κάθε Δημοτική Ενότητας) και ήδη σχεδιάζεται ο τρίτος σταθμός που θα βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Χερσονήσου.
Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τα ανακυκλούμενα υλικά και την διαδικασία παραλαβής στα πράσινα σημεία, οι δημότες μπορούν να επικοινωνούν στα παρακάτω τηλέφωνα: Για το σταθμό συγκέντρωσης Μαλίων στο τηλ. 2897340215 και για το σταθμό συγκέντρωσης Επισκοπής στο τηλ. 2813400717
Ο Δήμαρχος Χερσονήσου, κ. Ζαχαρίας Εμμ. Δοξαστάκης, ανέφερε σχετικά:
«Η εγκατάσταση των σταθμών συγκέντρωσης ανακυκλούμενων υλικών σε χωροθετημένους βάσει προδιαγραφών χώρους– τα λεγόμενα πράσινα σημεία, αποτελούν ορθή περιβαλλοντική πρακτική όχι μόνο διότι εξυπηρετούν τις αρχές της εγγύτητας στη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά γιατί συγχρόνως εκπαιδεύουν και ευαισθητοποιούν τους δημότες σε θέματα ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων και καθολικής ανακύκλωσης. Η ανακύκλωση είναι μια από τις πιο σημαντικές και απλές δράσεις, οι οποίες μπορούν να απαλλάξουν τα αστικά κέντρα από τους τεράστιους σωρούς αποβλήτων και ταυτόχρονα να μειώσουν τους ρύπους που εντείνουν την καταστροφή του περιβάλλοντος. Είναι επιβεβλημένο να στοχεύουμε σε μία κοινωνία μηδενικών αποβλήτων και θα πρέπει να στηριχθούμε στους άξονες της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης υλικών, της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης.»