Δευτέρα, 5 Αυγ.
30oC Αθήνα

Ανακύκλωση: Τίποτα δεν πάει χαμένο…

Ανακύκλωση: Τίποτα δεν πάει χαμένο…

Μία έκθεση (ανακυκλωμένης) Τέχνης…

Με το σλόγκαν «Τίποτα δεν πάει χαμένο» οι δημιουργοί της ανακυκλούμενης τέχνης,  εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν απ’ όλα όσα θα κατέληγαν στα σκουπίδια νέες ιδέες και  νέες χρήσεις. 

Αξιοποιώντας τα πιο καθημερινά, απλά, βαρετά, αλλά και ασυνήθιστα, περίεργα υλικά δημιουργούν έπιπλα, ρούχα, αξεσουάρ, εγκαταστάσεις και εικαστικά έργα τέχνης.

Σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης, «οι δημιουργοί εξερευνώντας ετερόκλητα υλικά και φόρμες, καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα που μοιραία προκύπτουν: «πώς μπορώ να αξιοποιήσω τις ιδιότητές τους; Ποιες άλλες παραβλέπω; Ποια διαδικασία μετατρέπει το άχρηστο σε χρήσιμο; 

Αποστασιοποιημένοι από τις προηγούμενες αντιλήψεις για τα αντικείμενα και τα υλικά που επιλέγουν, ανακαλύπτουν και φωτίζουν κρυμμένες ποιότητές τους, ενώ συγχρόνως δημιουργούν καινούριες μέσα από νέες επεξεργασίες. 

Η ουσία αυτής της διεργασίας ωστόσο, συμπυκνώνεται στη νέα ουσιαστική ευκαιρία που δίνει η ανακύκλωση στην ύλη, καθώς ένας δεύτερος κύκλος ζωής ξεκινά όταν ο πρώτος έχει λήξει.
 
Η ανακύκλωση γίνεται έτσι, μία γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον. Άρρηκτα συνδεδεμένη με τα δίπολα άχρηστο/χρήσιμο, παλιό/νέο, τέλος/αρχή, αποκαλύπτει πώς μία δυναμική διαδικασία μπορεί να δημιουργήσει νέες προοπτικές. 

Οι δημιουργοί μέσα από τα έργα τους αξιοποιούν και μετατρέπουν το παρελθόν σε ένα νέο ελπιδοφόρο μέλλον-ένα μέλλον που μπορούμε να κατακτήσουμε όταν αποφασίσουμε να διαχειριστούμε την πραγματικότητά μας… αλλιώς!». 

Κουτιά, παλιά φωτιστικά, σφουγγαρίστρες, παιχνίδια, μπουκάλια πλαστικά, χαρτιά, χρώματα και όποιο άλλο αντικείμενο μοιάζει να έχει επιτελέσει το ρόλο της αρχικής του χρήσης μπορούν να αποτελέσουν πρώτη ύλη για τη δημιουργία νέων κατασκευών/αντικειμένων. 

Με την καθοδήγηση των υπευθύνων του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, όσοι ενδιαφέρονται, αύριο, στο Κρατικό Μουσείο Τέχνης , θα μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν για δημιουργικές μεταποιήσεις ή ανταλλαγές. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε