Τρίτη, 6 Αυγ.
29oC Αθήνα

Απέτυχε η αναστολή της απώλειας βιοπικιλότητας

Απέτυχε η αναστολή της απώλειας βιοπικιλότητας

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ “ο παγκόσμιος στόχος που είχε τεθεί το 2002 για το 2010, για αναστολή της απώλειας βιοποικιλότητας “δεν επετεύχθη”.

Ο οργανισμός προειδοποίησε ότι πρέπει να αναληφθεί δράση για τη διατήρηση των ειδών και των οικοσυστημάτων στα οποία βασίζεται η ανθρώπινη ζωή.

Στην έκθεση Global Biodiversity Outlook-3, που έδωσε στη δημοσιότητα το World Conservation Monitoring Center του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) , σημειώνεται ότι συρρικνώνονται τα φυσικά οικοσυστήματα στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη και σχεδόν το ένα τέταρτο των φυτών απειλούνται με εξαφάνιση.

Η μία κακή είδηση διαδέχεται την άλλη στην έκθεση, καθώς διαπιστώνεται ότι ο πληθυσμός των πτηνών σε αρόσιμες γαίες έχει συρρικνωθεί κατά 50%, κατά μέσον όρο, από το 1980, μειώνεται ο αριθμός του 42% των αμφίβιων στον πλανήτη και συρρικνώνεται η γενετική ποικιλότητα των καλλιεργειών και των ζώων για εκτροφή.

Αν και διαπιστώνεται σημαντική πρόοδος στην επιβράδυνση του ρυθμού αποδάσωσης τροπικών και μανγκρόβιων δασών σε ορισμένες περιοχές, καταγράφεται μεγάλη υποβάθμιση υγροβιότοπων σε γλυκά ύδατα, οικοσυστημάτων σε πάγους θαλάσσιου ύδατος και κοραλλιογενών υφάλων.

Η έκθεση βασίστηκε στα συμπεράσματα εκθέσεων από 110 χώρες και χρηματοδοτήθηκε από τον Καναδά, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Ισπανία, τη Βρετανία και το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον. Καμία από τις 110 χώρες που υπέβαλαν εκθέσεις δεν υποστήριξαν ότι επέτυχαν τους εθνικούς στόχους τους.

Υπάρχουν, ωστόσο, ελάχιστες αχτίδες ελπίδας: σημειώνεται, παραδείγματος χάρη, στην έκθεση ότι τα μέτρα για τον έλεγχο της εξάπλωσης των καλούμενων ξενικών χωροκτητικών ειδών – ζώων, φυτών και μικροοργανισμών που βρέθηκαν σε άλλους τόπους, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από εκείνους στους οποίους γεννήθηκαν – είχαν ως αποτέλεσμα τη “διάσωση” τουλάχιστον 31 ειδών πτηνών στο διάστημα των τελευταίων εκατό χρόνων.

“Το σενάριο αναφοράς δεν αποτελεί πλέον επιλογή αν είναι να αποφύγουμε την ανεπανόρθωτη βλάβη των συστημάτων που στηρίζουν τη ζωή στον πλανήτη μας”, τόνισε ο εκτελεστικός γενικός γραμματέας της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα Αχμέντ Τζοκάλφ. 

Από την πλευρά του, το ανώτερο διευθυντικό στέλεχος στην Global Environmental Facility στο UNEP Ντελφίν Γκαναπίν επεσήμανε ότι “αν μπορούσαμε, απλά και μόνο να συγκεντρώσουμε έστω και ένα μικρό μέρος από τα κεφάλαια τα οποία διατέθηκαν για την επίλυση της χρηματοοικονομικής κρίσης, θα είχαμε τη δυνατότητα να αποφύγουμε πολύ πιο σοβαρές και θεμελιώδεις καταρρεύσεις στα οικοσυστήματα της Γης”.

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε