Site icon NewsIT

Αρπακτικά έντομα αντί για ψεκασμούς

25.10.2010 | 09:47
Αρπακτικά έντομα αντί για ψεκασμούς

Η μέθοδος είναι 100% φιλική προς το περιβάλλον και έρχεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στη γεωργία.

Όπως διαβάσαμε στην Realnews, η μέθοδος αυτή βασίζεται στα λεγόμενα αρπακτικά έντομα, αυτά δηλαδή που επιτίθενται στους οργανισμούς που βλάπτουν τις καλλιέργειες.

Για παράδειγμα, η γνωστή σε όλους μας Βρωμούσα χρησιμοποιήθηκε ήδη στη Μεσσηνία για να καταπολεμήσει το λεγόμενο Tuta Absoluta, ένα μικρό είδος πεταλούδας που έχει… αδυναμία στις καλλιέργειες ντομάτας και μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να προκαλέσει τεράστιες ζημιές, σε όλη τη χώρα.
“Την πρώτη χρονιά προχωρήσαμε στη χρήση φαρμάκων χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τη δεύτερη χρονιά σε συνεργασία με ερευνητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καταφύγαμε στα αρπακτικά έντομα” λέει ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, προϊστάμενος στο τμήμα Φυτοπροστασίας της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Μεσσηνίας.

Όχι μόνο γλίτωσαν από τις καταστροφικές πεταλούδες αλλά τώρα, επικοινωνούν μαζί τους άνθρωποι από ολόκληρη τη χώρα, για να μάθουν περισσότερα για τη μέθοδο που χρησιμοποίησαν…

Η βιολογική θωράκιση των καλλιεργειών δεν είναι καινούρια ιδέα. Τα πρώτα πειράματα είχαν γίνει τη δεκαετία του 1920 στη Βρετανία. Ωστόσο η μέθοδος εγκαταλείφθηκε καθώς τα χημικά σκευάσματα θεωρήθηκαν τότε, πιο αποτελεσματικά.
Μόνο μετά το 1970 και όταν πια οι επιστήμονες άρχισαν να καταλαβαίνουν τις αρνητικές επιπτώσεις των ψεκασμών, άρχισαν και πάλι να πειραματίζονται με τα αρπακτικά έντομα…

Σήμερα τα έντομα – φύλακες, παράγονται μαζικά από εταιρείες και πωλούνται σε βαζάκια των 500ων και στη χώρα μας…

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version