Κλιματικές αλλαγές

Η μείωση των βροχών φέρνει… καυτό καλοκαίρι!

Λιγότερες πριν οι βροχές, περισσότεροι μετά οι καύσωνες. Οι καυτές ημέρες το καλοκαίρι είναι περισσότερες, όταν σε μία περιοχή έχει προηγηθεί μία περίοδος λιγοστών βροχών και ξηρασίας, σύμφωνα με μία νέα ελβετική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι αυτό το φαινόμενο έχει παγκόσμια ισχύ.

Η μελέτη επισημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας, όταν συνδυάζονται με έλλειψη βροχοπτώσεων, αυξάνει την πιθανότητα να σημειωθούν ακραίες θερμοκρασίες ιδίως κατά τον πιο ζεστό μήνα του χρόνου.
 

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ατμοσφαιρικής και Κλιματικής Επιστήμης του πολυτεχνείου (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, με επικεφαλής τις Μπριγκίτ Μίλερ και Σόνια Σενεβιράτνε, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανακάλυψαν ότι υπάρχει συσχέτιση σε παγκόσμιο επίπεδο ανάμεσα στην μειωμένη υγρασία της επιφάνειας (λόγω ελλιπών βροχών το προηγούμενο διάστημα) και, στη συνέχεια, στην έλευση ακραίων θερμοκρασιών.
 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, σε διάφορες περιοχές της Γης (Νότια Αμερική, Αυστραλία, Ιβηρική χερσόνησος, Κίνα κ.α.), παρατηρείται ότι όταν υπάρχει μειωμένη ποσότητα βροχοπτώσεων (κάτω του μέσου όρου), τότε η πιθανότητα για περισσότερες μέρες καύσωνα (άνω του μέσου όρου) αυξάνεται σημαντικά, πάνω από 70%. Σε άλλες περιοχές, όπως στη Βόρεια Αμερική και την Ανατολική Ευρώπη, το έλλειμμα βροχών αυξάνει την πιθανότητα περισσότερων καυσώνων κατά 60% περίπου.
 
Από την άλλη, όταν επικρατούν συνθήκες υγρασίας πάνω από τον μέσο όρο, επειδή έχουν προηγηθεί αρκετές βροχές, τότε η πιθανότητα για περισσότερες καυτές ημέρες μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού μειώνεται κατά 30% έως 40%.
 
Η νέα μελέτη εντάσσεται στην προσπάθεια των επιστημόνων να βελτιώσουν την ικανότητα πρόβλεψης των καυσώνων, που από το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα τείνουν να γίνονται όλο και συχνότεροι σε διάφορες περιοχές (συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου) εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Η καλύτερη πρόβλεψη μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικά προληπτικά μέτρα.
 
Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.pnas.org/content/early/2012/07/09/1204330109.abstract
Κλιματικές αλλαγές

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κλιματικές αλλαγές: Περισσότερα άρθρα