Το ίδιο είχε συμβεί στην Ευρώπη ύστερα από μια ξαφνική περίοδο πτώσης της θερμοκρασίας. Εάν συμβεί αυτό, όμως, για δεύτερη φορά, θα αντισταθμιστεί η τάση υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η ξαφνική μεταβολή υπολογίζεται ότι συνέβη την εποχή που γράφονταν τα Ομηρικά έπη, πριν από περίπου 2.800 χρόνια.
Το φαινόμενο συνέβη λόγω της εξασθένηση της δραστηριότητας του Ήλιου. Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και στο μέλλον, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.
Σύμφωνα με αυτήν την εποχή εκείνη η Γη γνώρισε ένα ναδίρ της ηλιακής ακτινοβολίας, που θα μπορούσε να ονομαστεί και «Ομηρικό Ελάχιστο», ακριβώς επειδή συνέπεσε με την Ομηρική εποχή.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε από ερευνητές του γερμανικού Κέντρου Ερευνών GFZ στις Γεωεπιστήμες στο Πότσνταμ, υπό τον δρα Αχίμ Μπράουερ, σε συνεργασία με Σουηδούς και Ολλανδούς επιστήμονες, στο περιοδικό «Nature Geoscience».
Η βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», που κάνει λόγο για την έρευνα, δημοσιεύει πως ανέλυσαν ιζήματα από τη γερμανική λίμνη Μεερφέλντερ Μάαρ, τα οποία επιτρέπουν την ακριβή χρονολόγηση των διαδοχικών μεταβολών του κλίματος.
Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι υπήρξε μία απότομη ύφεση της έντασης της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας γύρω στο 800 π.Χ., η οποία προκάλεσε ατμοσφαιρικές αλλαγές και τελικά πτώση της θερμοκρασίας και ευρύτερη κλιματική αλλαγή άμεσα, σε λιγότερο από μία δεκαετία.
Η μεταβολή του κλίματος διήρκεσε περίπου 200 χρόνια και οδήγησε σε ψύχρανση του πλανήτη, σε συνδυασμό με αύξηση της υγρασίας και της έντασης των ανέμων στην τροπόσφαιρα.
Σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, η πρόσφατη νέα ένταση της δραστηριότητας των ηλιακών κηλίδων μπορεί να σημαίνει ότι σύντομα θα ακολουθήσει μία περίοδος νέου «ηλιακού ελάχιστου» με συνέπειες για το κλίμα της Γης αντίθετες με αυτές της υπερθέρμανσης.
Μερικοί κάνουν λόγο ακόμα και για μία επερχόμενη νέα περίοδο παγετώνων, κάτι που δεν αποδέχονται όμως πολλοί κλιματολόγοι και γεωεπιστήμονες.
Οι Γερμανοί και γενικότερα οι ευρωπαίοι ερευνητές επισημαίνουν πάντως ότι, με βάση τις ανεπαρκείς υπάρχουσες επιστημονικές γνώσεις, είναι αδύνατο προς το παρόν να προβλεφθεί ποιές θα είναι οι μελλοντικές συνέπειες για το κλίμα της Γης από τις μεταβολές της ηλιακής δραστηριότητας.
Γι’ αυτό, επισημαίνουν την ανάγκη να γίνουν νέες έρευνες, ώστε να κατανοηθούν καλύτερα οι μηχανισμοί που συνδέουν τον Ήλιο με το γήινο κλίμα.