Site icon NewsIT

ΝΕΟ: Ελληνική «ασπίδα» στις Κλιματικές Αλλαγές

28.10.2012 | 23:18
ΝΕΟ: Ελληνική «ασπίδα» στις Κλιματικές Αλλαγές

Εγκαινιάστηκε το διεθνές περιβαλλοντικό παρατηρητήριο με έδρα την Μεσσηνία και την Πύλο. Το πρωτοποριακό ερευνητικό κέντρο θα προσφέρει στην παγκόσμια κοινότητα πολύτιμες πληροφορίες για την αντιμετώπιση των κλιματικών μεταβολών.  Το όραμα του Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου έγινε πραγματικότητα…

Το εργαστήριο του ΝΕΟ (Navarino Environmental Observatory) είναι έτοιμο να φιλοξενήσει επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Οι ερευνητικές προσπάθειες έχουν ήδη ξεκινήσει και τα πρώτα αποτελέσματα πολύ σύντομα θα φέρουν στο φως την αλήθεια για το τι συμβαίνει στο περιβάλλον της Μεσογείου.

Κυρίως, θα δώσει τις λύσεις για το πώς θα προστατέψουμε την Ελλάδα και τον τουρισμό από τις Κλιματικές Αλλαγές.

Εφοδιασμένο με ειδικό εξοπλισμό θα διερευνήσει τα νερά, τον αέρα και το έδαφος μιας ευαίσθητης οικολογικά περιοχής. Εγκατεστημένοι μετεωρολογικοί σταθμοί θα κάνουν συνεχείς μετρήσεις και θα δίνουν πληροφορίες.


 

Ταυτόχρονα θα ενημερώσει τον τοπικό πληθυσμό και τις Αρχές για τις συνέπειες και τα μέτρα πρόληψης. 

Αλλά θα προσφέρει στους χιλιάδες ξένους επισκέπτες τη γνώση για την μοναδικότητα της ελληνικής φύσης.

Ήδη αποτελεί πόλο έλξης για μαθητές και φοιτητές ακόμα και από ξένα πανεπιστήμια, όπως του φημισμένου Cornell των ΗΠΑ.

Η ελληνική πανίδα και χλωρίδα θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο.


 

To όραμα

Το ΝΕΟ δημιουργήθηκε μετά από συνεργασία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών και της ΤΕΜΕΣ ΑΕ. Κυρίως από το όραμα του Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, που ήθελε να προσφέρει ανάπτυξη στον τόπο του με σεβασμό και προβολή διεθνώς της ελληνικής φύσης. Με έδρα τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις του Costa Navarino.

«Είμαι πολύ περήφανος που στην περιοχή μας, τη Μεσσηνία έχει δημιουργηθεί ένας διεθνούς εμβέλειας επιστημονικός κόμβος που αφήνει το σημάδι του στην παγκόσμια έρευνα για την Κλιματική Αλλαγή. Με την ύπαρξη του ΝΕΟ στην περιοχή μας και το σημαντικό έργο που γίνεται εδώ, κρατάμε τα θέματα του περιβάλλοντος στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Και αποτελεί κίνητρο και παράδειγμα για όλους μας να δημιουργούμε, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον» δήλωσε κατά την διάρκεια των εγκαινίων του ΝΕΟ ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, γιός του Καπετάν Βασίλη και πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ.


 

Την συμβολή του ερευνητικού κέντρου στην προσπάθεια των επιστημόνων σε παγκόσμιο επίπεδο να βρουν τις κατάλληλες λύσεις, πριν είναι αργά, από τις επιπτώσεις των Κλιματικών Αλλαγών και της ρύπανσης, επισήμαναν σημαντικοί επιστήμονες, όπως ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, Kare Bremer, o πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών κ. Γρηγόριος Σκαλκέας, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών καθηγητής Γεώργιος Κοντόπουλος η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας των Επιστημών κα Barbara Kannon και Stefan Claesson.

«Οι μεταβολές στις κλιματικές συνθήκες  αναμφίβολα επηρεάζουν τον τουρισμό. Έχοντας άμεσες επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση και στη ζήτηση που διαμορφώνεται για τους προορισμούς. Χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα που βασίζουν σημαντικό ποσοστό της τουριστικής ζήτησης στο φυσικό περιβάλλον, είναι εκτεθειμένες περισσότερο σε φαινόμενα που επηρεάζουν τις κλιματικές συνθήκες» ανάφερε στην ομιλία της η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.


 

Όπως είπε με έμφαση, τέτοιες κινήσεις συμβάλουν και στην αναβάθμιση του τουριστικού τομέα που για την Ελλάδα αποτελεί εθνική υπόθεση και χρειάζεται τη συμμετοχή όλων μας. Η επιστημονική υποδομή του ΝΕΟ, η δυνατότητα να πραγματοποιούνται έρευνες από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, να αναπτύσσονται εργαλεία και μέθοδοι, να ανταλλάσσεται τεχνογνωσία σίγουρα αναδεικνύουν μια νέα Ελλάδα.

Κλιματικές αλλαγές Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version