Site icon NewsIT
15:34 | 19.05.12

Οι κλιματικές αλλαγές στα Δυτικά Βαλκάνια

Οι κλιματικές αλλαγές στα Δυτικά Βαλκάνια
Newsit Newsroom

Πριν από δύο χρόνια, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη εντάχθηκε στην ομάδα του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές. Τυχαίο το γεγονός, όταν πριν από μερικές μέρες στην μισή χώρα χιόνιζε και στην άλλη μισή επικρατούσε καλοκαίρι;

Είναι μια από τις χώρες που διαθέτει πλούσια βιοποικιλότητα. Η παρατήρηση ανησυχητικών φαινομένων τα τελευταία χρόνια, ανάγκασαν τους Βόσνιους να ενταχθούν στον διάλογο που αναπτύσσεται στους επίσημους κύκλους του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές.

Αυτό έγινε τον Μάιο του 2010. Όμως, από το 2000 υπήρχαν ενδείξεις ότι το κλίμα και οι καιρικές συνθήκες είχαν αρχίσει να αλλάζουν δραματικά. Όπως και οι επιπτώσεις.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίζη διαθέτει περισσότερα από 2000 είδη του ζωικού βασιλείου. Όμως, ελάχιστες περιοχές έχουν χαρακτηριστεί ως προστατευόμενες περιοχές.

Τα δύο από τα τρία εθνικά πάρκα προστατεύονται μονάχα ως ιστορικά πεδία μάχης.

Οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει απειλές εξαφάνισης αρκετών ειδών για τα είδη του ζωικού βασιλείου, τους βιοτόπους και τους φυσικούς πόρους.

Οι έρευνες έκαναν λόγο για εκτεταμένη μελλοντική επίδραση των κλιματικών αλλαγών στη χώρα. Με αυξανόμενη τη στάθμη της θάλασσας κι άμεσες επιπτώσεις στην ζωή των κατοίκων στις ακτές της Αδριατικής.

Εκαναν λόγο ακόμη, για πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων, με αλλαγή στην ροή των ποταμών, εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων και καθιζήσεις εδαφών. Εντονη ήταν η πρόβλεψη για μετακίνηση των αγροτικών και παράκτιων πληθυσμών προς τα μεγάλα αστικά κέντρα λόγω των φαινομένων αυτών.

Ετσι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη εντάχθηκε στο United Nations Framework Convention on Climate Change συντάσσοντας έκθεση για τις κλιματολογικές της συνθήκες, τον υπολογισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αλλά και τις προβλέψεις για τον πιθανό αντίκτυπο της αλλαγής του κλίματος στη χώρα.

Η έκθεση ολοκληρωνόταν με γενικές συστάσεις για τα μέτρα προστασίας που έπρεπε να ληφθούν και τη γενικότερη στρατηγική για το πλαίσιο εφαρμογής σχεδίου δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο, με μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες.

Μάλιστα η αναφορά που κατέθεσε η Βοσνία προέβλεπε έρευνα με συμμετοχή  50 εμπειρογνωμόνων διαφόρων ειδικοτήτων που θα αναλάμβαναν να καταρτίσουν μελέτη σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Ο Μάιος του 2012

Στην μισή χώρα το ύψος του χιονιού έφτανε τα 30 εκατοστά με έντονα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων και στην ηλεκτροδότηση αρκετών περιοχών.

Στο Σαράγεβο χιόνιζε ασταμάτητα επί 12 ώρες και η θερμοκρασία ήταν λίγο πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου.

Την ίδια στιγμή η θερμοκρασία σε άλλα τμήματα της χώρας έφτανε τους 25 βαθμούς Κελσίου.

 Άλλο ένα τυχαίο γεγονός, όπως, πιστεύουν αρκετοί, ή άλλη μια απόδειξη ότι οι συνέπειες των κλιματικών αλλαγών, και ότι αυτό σημαίνει για το άμεσο μέλλον, επιδεινώνονται ραγδαία;

(Φωτό Αρχείου Reuters)

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version