Κλιματικές αλλαγές

Προκαλεί τον φόβο η κλιματική αλλαγή

Οι λαοί σε όλο τον κόσμο έχουν συνειδητοποιήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το φαινόμενο των κλιματικών αλλαγών ανησυχώντας συχνά γι' αυτό, κυρίως όσοι κατοικούν στις χώρες του νότου, στις λιγότερο πλούσιες και περισσότερο εκτεθειμένες στις συνέπειες, επισημαίνει μεγάλη έρευνα του ινστιτούτου Ipsos που διεξήχθη σε 13 χώρες τριών ηπείρων.

Σχεδόν 9 στους 10 ερωτηθέντες πιστεύουν σήμερα ότι το κλίμα άλλαξε την τελευταία 20ετία, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή που διεξήχθη για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρίας Axa κ.ά. δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο Παρίσι.

Οι πληθυσμοί των κρατών που βρίσκονται πιο κοντά στις τροπικές χώρες έχουν πειστεί περισσότερο για την πραγματικότητα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως στο Χονγκ Κονγκ (97%) ή στην Ινδονησία (98%). Αντίθετα στις ΗΠΑ όπου υπάρχει επιφυλακτικότητα για τις κλιματικές αλλαγές, το ποσοστό ανέρχεται στο 72%.
 
Σχεδόν τα τρία τέταρτα (73%) των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι έχουν παρατηρήσει αλλαγές στο κλίμα.

Το 80% αυτών έχει διαπιστώσει άνοδο της μέσης θερμοκρασίας, ενώ για περισσότερες περιόδους ξηρασίας μιλά το 77%, κυρίως σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Τουρκία ή το Μεξικό.

Τουλάχιστον το 83% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι σημειώνονται περισσότερες καταρρακτώδεις βροχές, με το ποσοστό να αυξάνεται στο Χονγκ Κονγκ στο 94%.
 

Αυτό σημαίνει ότι όταν πρόκειται να διαπιστωθούν τα αίτια της κλιματικής αυτής αλλαγής, οι αποκλίσεις είναι μεγάλες.

Στις ΗΠΑ το 42% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα αίτια είναι φυσικά, ενώ στη Βρετανία το ποσοστό μειώνεται στο 34%. Αντίθετα το 94% των ερωτηθέντων στο Χονγκ Κονγκ και το 92% στο Μεξικό εκτιμούν ότι ο άνθρωπος ευθύνεται για την πρόκληση του φαινομένου.
 

Η ανησυχία για την άνοδο του υδράργυρου είναι έντονη. Ωστόσο όταν είναι σχεδόν ομόφωνη στις χώρες που η οικονομία τους βρίσκεται στο στάδιο μιας πρόσφατα προηγμένης ανάπτυξης (97%), το αντίστοιχο ποσοστό μειώνεται στο 81% στις πλούσιες χώρες.
 
Συνολικά οι πληθυσμοί φοβούνται τις πλημμύρες, την αύξηση της θερμοκρασίας, την ξηρασία, την κακή συγκομιδή αλλά επίσης τη μετάδοση ασθενειών και τις συγκρούσεις για την πρόσβαση στο νερό και την τροφή.
   Η δημοσκόπηση διεξήχθη από τις 5 Ιουλίου έως της 6 Αυγούστου του 2012 μέσω Διαδικτύου σε δείγμα 13.000 ερωτηθέντων, ηλικίας άνω των 18 ετών στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ελβετία, την Ισπανία, τη Βρετανία, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, την Ινδονησία, την Τουρκία, τις ΗΠΑ και το Μεξικό.
Κλιματικές αλλαγές

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κλιματικές αλλαγές: Περισσότερα άρθρα