Τα «40αρια» του Ιουλίου, το επόμενο διάστημα, 15 με 20 χρόνια, θα δώσουν απαντήσεις για το εάν η η Ελλάδα, βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα των Κλιματικών Αλλαγών.
«Η κουβέντα γύρω από το αν είμαστε σε φάση κλιματικής αλλαγής γίνεται μερικές φορές όχι μόνο από μιά ακραία βροχόπτωση η χιονόπτωση αλλά από την εμμονή ορισμένων καιρικών φαινομένων» λέει στο newsit o κ. Αντώνης Λάλος Δντης Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου Προγνώσεων ΕΜΥ.
Στο επίκεντρο βέβαια, οι θερμοκρασίες της εποχής.
Το 1987 είχαμε ένα μεγάλο καύσωνα στη χώρα μας, 19 με 27 Ιουλίου, με θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα από 38.2 έως 43.6.
Στην Αθήνα μάλιστα για έξη συνεχόμενες ημέρες η θερμοκρασία ήταν πάνω από 41 βαθμούς.
Φέτος από τις 5 Ιουλίου μέχρι και σήμερα 16 Ιουλίου 2012 η θερμοκρασία ήταν πάνω από 37 βαθμούς Κελσίου για να φτάσει τις τελευταίες 2 μέρες τους 41 με 43.
«Είχαμε δηλαδή 12 μέρες με αρκετά υψηλές έως πολύ υψηλές θερμοκρασίες ενώ είχαν προηγηθεί και αρκετές μέρες με ενισχυμένους βοριάδες (ετησίες) στο Αιγαίο που βοήθησαν την περιοχή της Αττικής να μην έχει μεγάλη διάρκεια με θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς» τονίζει ο κ. Λάλος.
Αυτή η αυξητική τάση εμμονής του καιρού μας φέρνει συνεχώς αντιμέτωπους με το ερώτημα αν η κλιματική αλλαγή είναι προ των πυλών της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Τι λέει ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου Προγνώσεων ΕΜΥ;
«Το ερώτημα αυτό θα απαντηθεί τα επόμενα 15 με 20 χρόνια. Με τις τιμές που θα καταγραφούν μέχρι τότε θα φανεί αν επαληθεύονται τα σενάρια ανόδου της μέσης θερμοκρασίας κατά 2 με 6 βαθμούς» .