Πρόσφατα ένα ακόμη αεροδρόμιο της Σουηδίας μπήκε στην ανώτατη κατηγορία των αεροδρομίων που είναι ουδέτερα στις εκπομπές Αερίων του Θερμοκηπίου. Πρόκειται για το αεροδρόμιο του Μάλμο.
Τα υπόλοιπα 8 είναι:
-Τρόντχαιμ,Νορβηγία
-Οσλο,Νορβηγία
-Λινάτε,Ιταλία
-Μαλπένσα,Ιταλία
-Λαντβέρτερ,Σουηδία
-Αρλάντα,Σουηδία
-Μπρόμα,Σουηδία
-Ουμέα,Σουηδία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην πιο πάνω κατηγορία αγωνίζονται να μπουν τα αεροδρόμια του Μάντσεστερ, του Μονάχου, του Άμστερνταμ, της Ζυρίχης και του Χήθροου.
Πολύ καλές επιδόσεις έχει και το αεροδρόμιο της Μπολόνια. Αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι το τελευταίο που ακολούθησε το πρόγραμμα Airport Carbon Accreditation, στο οποίο συμμετέχουν εθελοντικά 55 αεροδρόμια από όλη την Ευρώπη.
Όσο για το δικό μας το «Ελευθέριος Βενιζέλος» πολύ σύντομα αναμένεται να ανέβει κατηγορία, βρίσκεται στην δεύτερη Reduction, που σημαίνει Μείωση Εκπομπών, μετά και το φωτοβολταϊκό πάρκο που εγκατέστησε.
Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών συνεχίζει την προσπάθεια κατά της κλιματικής αλλαγής, έχοντας επιτύχει σημαντική μείωση 21% (πάνω από 14.000 τόνους CO2) στις ετήσιες εκπομπές άνθρακα από το 2005 μέχρι το 2011.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με το Σαρλ ντε Γκολ, το Ορλύ, το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, το Γκάτγουικ και του Αμβούργου.
Αναλυτικά οι τέσσερεις κατηγορίες του ευρωπαϊκού προγράμματος:
1.Χαρτογράφηση Εκπομπών (Mapping)
2.Μείωση Εκπομπών (Reduction)
3.Βέλτιστη Διαχείριση Εκπομπών (Optimisation) και
4.Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα (Neutrality).