Επιστήμονες κατέφεραν να δημιουργήσουν τον πρώτο τρισδιάστατο χάρτη της επιφάνειας κάτω από τους θαλάσσιους πάγους της Ανταρκτικής, ο οποίος θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών στην περιοχή.
Η ομάδα επιστημόνων από οκτώ χώρες χρησιμοποίησε ένα υποβρύχιο ρομπότ για να χαρτογραφήσει τον παγωμένο κόσμο των βουνών και των κοιλάδων, επιτρέποντας για πρώτη φορά να γίνουν ακριβείς μετρήσεις του πάχους των θαλασσίων πάγων της Ανταρκτικής.
Συγκρίνοντας τα στοιχεία αυτά με μετρήσεις από αέρος της επιφάνειας των πάγων και του χιονιού, οι επιστήμονες μπορούν πλέον να μετρήσουν με απόλυτη ακρίβεια τις αλλαγές στο πάχος των πάγων και να αντιληφθούν καλύτερα τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην Ανταρκτική.
“Το πάχος των πάγων θεωρείται ανάμεσα στους επιστήμονες που ασχολούνται με το κλίμα ως το “άγιο δισκοπότηρο” των αλλαγών στο σύστημα”, επισημαίνει ο Γιαν Λίζερ που συμμετέχει στην αποστολή και είναι ειδικός παγετωνολόγος
Ο Λίζερ τόνισε πως οι αλλαγές στο πάχος των πάγων επηρεάζει τον σχηματισμό των παγωμένων υδάτων της Ανταρκτικής που με τη σειρά τους επηρεάζουν τα ρεύματα των ωκεανών και είναι σημαντικά για την ζωή όλων των θαλασσίων όντων από τα φυτοπλαγκτόν και τις γαρίδες ως τις φάλαινες.
“Μπορούμε να έχουμε πλήρεις τρισδιάστατες εικόνες των μετρήσεών μας. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Είναι συναρπαστικό”, συμπλήρωσε.
Επίσης οι επιστήμονες θα μπορέσουν με αυτόν τον τρόπο να εξετάσουν πώς οι αλλαγές στους θαλάσσιους πάγους επηρεάζουν το οικοσύστημα.
Δείτε το video: