εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας που επισκέφθηκαν την περιοχή προκειμένου να κάνουν τη βαθμονόμηση του μηχανήματος.
«Μας διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα από οριακές ενδείξεις στο μηχάνημα δεδομένου ότι τέτοιου είδους ραδιενεργά κατάλοιπα που προέρχονται από νοσηλευτικό και νοσοκομειακό υλικό είναι βραχύβια και έτσι δεν εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων ή το περιβάλλον» είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων του Συνδέσμου ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης, Κώστας Ζέρβας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες για τη διαχείριση τέτοιου είδους φορτίων. Συγκεκριμένα, αν υπάρξει ένδειξη του ανιχνευτή ραδιενέργειας σε κάποιο απορριμματοφόρο, αυτό θα οδηγείται λίγο αργότερα για επανέλεγχο και σε περίπτωση που σημειωθεί δεύτερη ένδειξη, θα κατευθύνεται σε ειδικό χώρο ώστε να αναζητηθεί το ύποπτο αντικείμενο. Εφόσον διαπιστωθεί ότι πρόκειται για νοσοκομειακό υλικό θα οδηγείται στην ταφή ενώ αν εντοπιστεί μεταλλικό αντικείμενο θα ειδοποιείται αμέσως η Επιτροπή, στην Αθήνα.
Το μηχάνημα θα ελέγχεται κάθε δύο χρόνια, εκτός αν διαπιστωθεί διαφοροποίηση στις μετρήσεις οπότε θα γίνεται έλεγχος ανά εξάμηνο.
Στο μεταξύ, με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα, η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης στο περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, κατέθεσε επερώτηση στο Συμβούλιο ζητώντας να πληροφορηθεί κατά πόσο από την υφιστάμενη κατάσταση υπήρξε και υπάρχει πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Ρωτά επίσης πότε θα γίνουν θα προβλεπόμενα έργα υποδομής για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ της Μαυροράχης ως ΧΥΤΥ και τι μέτρα θα ληφθούν ώστε να γίνεται ολοκληρωμένα η διαχείριση των επικίνδυνων τοξικών και μολυσματικών αποβλήτων.