Δευτέρα, 26 Αυγ.
32oC Αθήνα

Διακρατική Συμφωνία θα υπογραφεί για τη προστασία των Πρεσπών

Διακρατική Συμφωνία θα υπογραφεί για τη προστασία των Πρεσπών

Ευρύτερη περιβαλλοντική συνεργασία Ελλάδας, Αλβανίας και πΓΔΜ

Τελετή Υπογραφής της Συμφωνίας για την Προστασία και Βιώσιμη Ανάπτυξη του «Πάρκου Πρεσπών» από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος των τριών χωρών (Ελλάδα, πΓΔΜ, και Αλβανία), θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010. Η Τελετή Υπογραφής θα γίνει τη Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, στο Κέντρο Πληροφόρησης της Πύλης Πρεσπών, ενώ συμπίπτει με τη δέκατη επέτειο της Διακήρυξης του 2000 για τη δημιουργία του «Πάρκου Πρεσπών».Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 12.00 το μεσημέρι, με καλωσόρισμα από το Δήμαρχο Πρεσπών, Λάζαρο Ναλπαντίδη και εισήγηση του Επίτροπου Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σταύρου Δήμα.

Θα ακολουθήσουν δεκάλεπτες ομιλίες των Υπουργών Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη, Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της ΠΓΔΜ, Nexhati Jakupi, και του Υπουργού Περιβάλλοντος της Αλβανίας, Fatmir Mediu. Η κοινή διαχείριση του Πάρκου Πρεσπών και η ευρύτερη περιβαλλοντική συνεργασία των τριών χωρών είχε ανακοινωθεί μετά από τριμερή συνάντηση τέλη Νοεμβρίου 2009 με πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου. Η τελετή θα κλείσει με σύσκεψη μεταξύ των Υπουργών για ανταλλαγή απόψεων και θέσεων, ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη τύπου στο κτίριο του παλιού Δημαρχείου στο Λαιμό. Επίσης θα βραβευτούν οι τρεις νικητές του διασυνοριακού διαγωνισμού φωτογραφίας.

Επίσης θα υπάρξει ομιλία του εκπροσώπου της Σύμβασης Ραμσάρ, Tobias Salathé, καθώς η περιοχή των Πρεσπών είναι παγκοσμίως γνωστή για τη φυσική της ομορφιά, τη σημαντική βιοποικιλότητα και ιδιαίτερα τους πληθυσμούς σπάνιων υδρόβιων πουλιών.

Σχετικά με το Πάρκο η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη δήλωσε: «Η ομορφιά και η οικολογική αξία των Πρεσπών είναι αναγνωρισμένες διεθνώς, όπως είναι και ανάγκη η προστασία τους. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε επιτύχει την πρώτη Διακρατική Συμφωνία προστασίας οικοτόπου, που έχει γίνει στα Βαλκάνια. Είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της συνεργασίας με της γειτονικές χώρες και ικανοποιημένη γιατί με την συμφωνία αυτή κλείνει ένας κύκλος προσπαθειών για την διαφύλαξη ενός τόσο πολύτιμου φυσικού κεφαλαίου.»

 

 

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε