Site icon NewsIT

Δήμος Αθηναίων: “Δυνατά” για το περιβάλλον…

21.04.2010 | 11:10
Δήμος Αθηναίων:  “Δυνατά” για το περιβάλλον…

303  νέα απορριμματοφόρα και ανακύκλωσης  οχήματα,  το κόστος των οποίων,  ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ...

Τις νέες δράσεις που αναλαμβάνει ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο της περαιτέρω αναβάθμισης των υπηρεσιών καθαριότητας παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, κ. Γιώργος Δημόπουλος.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Δημόπουλος επισήμανε ότι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα σήμερα είναι η καθαριότητα του αστικού περιβάλλοντος, κάτι που απαιτεί υπηρεσιακή αρτιότητα και μηχανολογικό εξοπλισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως τόνισε ο κ. Δημόπουλος, ο Δήμος Αθηναίων εκσυγχρονίστηκε με  νέα οχήματα, μεταξύ των οποίων απορριμματοφόρα, οχήματα ανακύκλωσης, οχήματα για σταθμούς μεταφόρτωσης και ειδικά οχήματα για τον καθαρισμό των δρόμων.
«Τριάντα νέα οχήματα με πιεστικά πλένουν τους δρόμους και αναβαθμίζουν την πόλη», τόνισε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος προσθέτοντας ότι «καθημερινά υδροσαρώνονται οι δρόμοι από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα και καταναλώνονται περίπου 300 λίτρα απορρυπαντικού».

Μεταξύ των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει ο Δήμος Αθηναίων είναι η ρύπανση από την αστική πανίδα και κυρίως από τα περιττώματα σκύλων. Όπως τόνισε ο κ. Δημόπουλος, η μεθοδολογία του Δήμου για την προσέγγιση του συγκεκριμένου προβλήματος στηρίζεται στην ευαισθητοποίηση και στην αρχή ο ρυπαίνων πληρώνει. Ήδη έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση, σε κεντρικά σημεία, ειδικών κουτιών με το απαραίτητο υλικό για την συλλογή περιττωμάτων των κατοικίδιων. Επιπλέον θα διανεμηθούν ενημερωτικά φυλλάδια αλλά και θα προβληθούν video σχετικά με το θέμα στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Μιλώντας για τις νέες δράσεις που έχει αναλάβει ο Δήμος Αθηναίων, ο κ. Δημόπουλος επισήμανε ότι η Αθήνα είναι μια πόλη με πολλές ιδιαιτερότητες οπότε η συμμετοχή των πολιτών είναι ουσιαστικής σημασίας.

Η συμμετοχή των πολιτών προαπαιτεί ενημέρωση, κάτι που θα επιτευχθεί με την εντυποδιανομή, την προσέγγιση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, όπως οι μαθητές, την προβολή από τα μέσα, αλλά και με οργανωμένη εκστρατεία στην οποία θα συμμετέχουν εθελοντές.

Με σύνθημα «η καθαριότητα της πόλης είναι υπόθεση όλων μας», ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κάλεσε τους Αθηναίους να βοηθήσουν στις προσπάθειες για την καθαριότητα του αστικού περιβάλλοντος.

Όπως δήλωσε, προκειμένου να διατηρούνται οι δρόμοι καθαροί είναι σημαντικό να πετάμε τις σακούλες με τα σκουπίδια τις βραδινές ώρες εντός των κάδων και όχι εκτός, όπως συνηθίζεται. Εκτός αυτού, υπενθύμισε ότι για την αποκομιδή των μεγάλων αντικειμένων μπορούμε να καλέσουμε στο 1595 ή στο 1960 έτσι ώστε τα ειδικά συνεργεία της Διεύθυνσης Καθαριότητας να περάσουν από το σημείο σε συμφωνημένη ημερομηνία και ώρα.

Τέλος, αναφερόμενος στην πρόοδο που έχει συντελεστεί, ο κ. Δημόπουλος υπογράμμισε ότι σήμερα υπάρχει αποκέντρωση στα επτά διαφορετικά διαμερίσματα, τα οποία πλέον λειτουργούν αυτόνομα. Εκτός αυτού, μίλησε για τον σημαντικό ρόλο των εργαζομένων στην καθαριότητα, οι οποίοι αποτελούν «τον μοχλό των προσπαθειών για υγιές αστικό περιβάλλον».

Μετά την ομιλία του κ. Δημόπουλου, τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος υπογράμμισε ότι το μεγάλο πρόβλημα της Αθήνας είναι η υπαίθρια διαβίωση μεγάλου αριθμού μεταναστών, τα παράνομα παζάρια που στήνονται από μικροπωλητές, οι διαδηλώσεις που δυσχεραίνουν το έργο των απορριμματοφόρων και η παράνομη αφισοκόλληση.

Μιλώντας για τις καταστροφές που σημειώνονται καθημερινά, ο κ. Κακλαμάνης υποστήριξε ότι «ο βανδαλισμός των μνημείων της πόλης πρέπει να γίνει ιδιώνυμο αδίκημα», ενώ καταδίκασε κάθε φθορά σε ιδιωτικές περιουσίες, όπως για παράδειγμα σε νεοκλασικά κτίρια.

Σε ό,τι αφορά τα εγκαταλελειμμένα οχήματα, ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι σε γενικές γραμμές υπάρχει πρόοδος. Όπως κατήγγειλε ωστόσο, «όμοροι δήμοι έρχονται και αφήνουν τέτοιου είδους οχήματα στα σύνορα» υπονομεύοντας τις προσπάθειες που συντελούνται για την περισυλλογή τους.

Όπως εξήγησε ο κ. Κακλαμάνης, αυτό δε συμβαίνει μόνο με εγκαταλελειμμένα οχήματα αλλά και με ανθρώπους ή ζώα, καθώς ο Δήμος διαθέτει κοινωνικό δίκτυο προστασίας.

«Έχουμε βρει εγκαταλελειμμένους ανθρώπους, τυχαία πάντα, στις πύλες εισόδου του δήμου Αθηναίων. Η λύση δεν είναι να αφήνουν σκυλιά και ανθρώπους εντός των ορίων του δήμου Αθηναίων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνονται για την καθαριότητα της πόλης, ο δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε ότι χρειάζεται και άλλη προσπάθεια, «ωστόσο πρέπει να βοηθήσουν και οι πολίτες».

«Όταν εμείς δεν φροντίζουμε πώς θα ζητήσουμε κάτι τέτοιο από τους μετανάστες» τόνισε, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι για τη συμμετοχή των μεταναστών στις προσπάθειες η διάδοση του μηνύματος «η καθαριότητα της πόλης είναι υπόθεση όλων μας» θα γίνει με τη διανομή φυλλαδίων σε έξι διαφορετικές γλώσσες.

Επιπλέον, κατά την ομιλία του, ο κ. Κακλαμάνης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Αττική, ενώ επανέλαβε τις θέσεις του για τους ΧΥΤΑ σε γραμματικό και Κερατέα.

«Είμαι persona non grata για τους κατοίκους του Γραμματικού και της Κερατέας, όμως αυτός είναι ο περιφερειακός σχεδιασμός και πρέπει να υλοποιηθεί», τόνισε.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με τα χρηματικά ποσά που συγκεντρώθηκαν από τα «περιβαλλοντικά πρόστιμα» που ανακοινώθηκαν πέρυσι, ο δήμαρχος Αθηναίων απάντησε ότι τα πρόστιμα ανέρχονται σε 10.500 και τα βεβαιωθέντα σε χρήματα είναι 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Αν και τα εισπραχθέντα ανέρχονται μόνο στο 15% του συνολικού ποσού, ο κ. Κακλαμάνης δεν εξετάζει αυτή τη στιγμή τη λήψη επιπλέον μέτρων για την αύξηση των εσόδων από αυτή τη διαδικασία αφού, όπως επισήμανε, η εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα και όχι εισπρακτικό.

Σημειώνεται ότι οι παραβάσεις αφορούν κυρίως αφισορύπανση, εγκατάλειψη οχήματος και εναπόθεση σκουπιδιών εκτός κάδου.

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version