Τρίτη, 30 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Δύο ρομποτάκια στην υπηρεσία του περιβάλλοντος

Δύο ρομποτάκια στην υπηρεσία του περιβάλλοντος

Ένα ελικοπτεράκι και μία τηλεκατευθυνόμενη πλάβα, που κατασκευάσθηκε από Έλληνα μοντελιστή, έχουν «επιστρατευθεί» για περιβαλλοντικές μετρήσεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Το ρομποτικό ελικόπτερο του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος έχει ήδη πραγματοποιήσει πτήσεις πάνω από υγροβιότοπους, φωτογραφίζοντας την υπάρχουσα κατάσταση και συλλέγοντας πολύτιμες φωτογραφίες, ενώ η τηλεκατευθυνόμενη βάρκα έχει κάνει πολλαπλές δειγματοληψίες στο Δέλτα του Αξιού.

«Πρόκειται για δύο σημαντικά εργαλεία περιβαλλοντικής παρακολούθησης», εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής γεωπονίας του ΑΠΘ Σταύρος Βουγιούκας, με αφορμή τη συμμετοχή του στο διεθνές συνέδριο, με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Θαλάσσιοι Πόροι: εργαλεία για την εκτίμηση της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής, λήψη αποφάσεων και διαχείριση», που διοργανώνει το διήμερο 8 και 9 Νοεμβρίου, το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ.

Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο προώθησης της διεπιστημονικής συνεργασίας μεταξύ του ΑΠΘ και πανεπιστημίων του εξωτερικού, σε θέματα που αφορούν την έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων μέτρων αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις παράκτιες περιοχές, καθώς και των αντίστοιχων οικονομικών συνεπειών.

Σύμφωνα με τον κ.Βουγιούκα, το ελικοπτεράκι, μήκους δύο μέτρων, είναι εξοπλισμένο με πολυφασματική κάμερα υψηλής ανάλυσης, η οποία διαθέτει τέσσερα κανάλια στο ορατό και στο υπέρυθρο μήκος κύματος και μπορεί να πετάξει σε ύψος πολλών μέτρων, σηκώνοντας μέχρι οχτώ κιλά βάρος.

«Με τις ειδικές φωτογραφίες υπερυψηλής ανάλυσης που τραβά, αποκαλύπτονται σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη βλάστηση και την κατάσταση της παράκτιας ζώνης ενός υγροβιότοπου, οι οποίες, σε συνδυασμό με τις δορυφορικές λήψεις, μας δίνουν πολύτιμα δεδομένα, δημιουργώντας παράλληλα και ένα αξιόπιστο αρχείο γνώσης», λέει χαρακτηριστικά.

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε