Site icon NewsIT

Ένα από τα μεγαλύτερα πουλιά του κόσμου κινδυνεύει να εξαφανιστεί!

16.06.2011 | 21:03
Ένα από τα μεγαλύτερα πουλιά του κόσμου κινδυνεύει να εξαφανιστεί!

Δείτε τον "κόκκινο κατάλογο" των απειλούμενων πουλιών που βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης στη χώρα μας!

Η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης ανακοίνωσε τον κόκκινο κατάλογο των απειλούμενων πουλίων, σύμφωνα με τον οποίο ένα από τα μεγαλύτερα πουλιά του κόσμου, η ώτιδα της Ινδίας βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης.

Το κυνήγι, ο τουρισμός, η απώλεια και ο κατακερματισμός των βιοτόπων έχουν περιορίσει τον πληθυσμό της ώτιδας σε λιγότερες από 250.

Η Ελλάδα αποτελεί ορνιθολογικό παράδεισο με 442 διαφορετικά είδη πουλιών! Παρόλα αυτά, τα περισσότερα είδη αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές, ενώ κάποια κινδυνεύουν με άμεση εξαφάνιση.

-Ο γύπας ασπροπάρης εδώ και 30 χρόνια αντιμετωπίζει σταδιακή μείωση, σε ποσοστό 80% και έχουν απομείνει λιγότερα από 50 ζευγάρια. Σημαντικότερη απειλή του είναι τα δηλητηριασμένα δολώματα.

-Η νανόχηνα είναι από τα σπανιότερα πουλιά στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά συναντάμε μόνο 45 με 50. Οι τελευταίοι άγριοι πληθυσμοί του φασιανού έχουν περιοριστεί στο Δέλτα του Νέστου.

-Η καμπίσια πέρδικα και το κιρκινέζι βρίσκονται, επίσης, σε καθεστώς κινδύνου, κυρίως λόγω της απώλειας τροφής από την εκμηχάνιση και την εντατικοποίηση της γεωργίας και των φυτοφαρμάκων.

-Κάποια είδη όπως ο αργυροπελεκάνος, ο ροδοπελεκάνος και η λαγγόνα, μετά την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων και δράσεων για την προστασία τους, έχουν αλλάξει κατηγορία κινδύνου.

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version