Η πόλη ψάχνει λύσεις στην μετακίνηση απο και προς τη βιομηχανική ζώνη της Σίνδου που καθημερινά δέχεται τεράστια κυκλοφοριακή επιβάρυνση…Οι λύσεις ίσως βρίσκονται στη Φρανκφούρτη, το Μπέρμιγχαμ και σε πόλεις της Ιταλίας.
Αυτοδιοικητικοί, συγκοινωνιακοί και αναπτυξιακοί φορείς της πόλης θα μελετήσουν το επόμενο διάστημα όλες τις καλές πρακτικές του εξωτερικού για την δημιουργία ενός σωστού δικτύου ποδηλατοδρόμων αλλά και πιο βιώσιμης μετακίνησης για όλους.
Η Φρανκφούρτη που έχει αναπτύξει με επιτυχία συγκεκριμένες εφαρμογές για να αντιμετωπίσει το αντίστοιχο πρόβλημα της περιοχής.
Παράλληλα διερευνώνται καλές πρακτικές για την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου και την ενημέρωση όσων κινούνται στο αστικό περιβάλλον μέσα από συγκεκριμένα κέντρα πληροφόρησης.
Το επόμενο χρονικό διάστημα εκπρόσωποι φορέων θα επισκεφθούν περιοχές της Ιταλίας που σχεδίασαν ένα πολύ λειτουργικό δίκτυο ποδηλατοδρόμων και την πόλη του Μπέρμινχαμ στη Βρετανία όπου λειτουργεί σύστημα πληροφόρησης στο εμπορικό κέντρο.
Επιδίωξη των παραπάνω κινήσεων είναι η επίτευξη του στόχου για λιγότερα αυτοκίνητα, λιγότερη ρύπανση, πιο σύντομες μετακινήσεις και ανθρώπινες πόλεις.
Οι παραπάνω ενέργειες γίνονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Involve που υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg IVC, στο οποίο συμμετέχουν 11 περιφέρειες από 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα, μάλιστα με τον Διευθυντή της Αναπτυξιακής Εταιρείας των ΟΤΑ της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Ανατολική Α.Ε., Ιάκωβο Σαρηγιάννη, από τις τρεις καλές πρακτικές που θα εξεταστούν το επόμενο χρονικό διάστημα στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία, θα επιλεγεί τελικά μία για να υλοποιηθεί, εκείνη που θα κριθεί καταλληλότερη για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης σε ότι αφορά τη διευκόλυνση της μετακίνησης των πολιτών.
Κέντρα Εξυπηρέτησης Μετακινούμενων
Στο ίδιο μήκος κύματος, αντιπροσωπεία από την Πράγα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην Καλαμαριά προκειμένου να ενημερωθεί για το Κέντρο Εξυπηρέτησης Μετακινούμενων που λειτουργεί εκεί από το 2008.
Το Κέντρο παρέχει πληροφόρηση για τα δρομολόγια, τους προορισμούς και τις διαδρομές των αστικών λεωφορείων αλλά και για τα δρομολόγια των τρένων, των λεωφορείων των ΚΤΕΛ και των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.
Επίσης έργο του είναι η προμήθεια, στο κοινό, εισιτηρίων και καρτών του ΟΑΣΘ, η ευαισθητοποίηση του κόσμου στα εναλλακτικά μέσα μετακίνησης, όπως το ποδήλατο, και η προώθηση δράσεων ευαισθητοποίησης των παιδιών στην βιώσιμη μετακίνηση.
Ειδικά οι τελευταίες δράσεις προωθούνται και μέσα από ηλεκτρονική πλατφόρμα που διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Μεταφορών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα μέσα του 2011 μέχρι τα μέσα του 2012 το Κέντρο Εξυπηρέτησης Μετακινούμενων στην Καλαμαριά επισκέφθηκαν 15.000 περίπου άνθρωποι, αναζητώντας κυρίως πληροφορίες για τις αστικές συγκοινωνίες και τις μετακινήσεις με το τρένο.
Την ιστοσελίδα του Κέντρου επισκέφθηκαν, άλλωστε, ηλεκτρονικά 11.000 περίπου άνθρωποι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ