Site icon NewsIT

Φορέας Διαχείρισης Κτήματος Τατοΐου

30.03.2012 | 12:32
Φορέας Διαχείρισης Κτήματος Τατοΐου

Φορέας Διαχείρισης Κτήματος Τατοΐου δημιουργείται για τη διαχείριση του πρώην βασιλικού κτήματος στην Πάρνηθα. Θα έχει την ευθύνη για την προστασία και συντήρηση τόσο των εγκαταστάσεων όσο και του περιβάλλοντος, ενώ θα συνεργάζεται και με τους αρμόδιους φορείς για τις απαιτούμενες επεμβάσεις.

Σύμφωνα με τροπολογία στον Νέο γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), τίθεται πλέον η βάση για την διαχείριση του Κτήματος με σύγχρονους όρους. Η ρύθμιση, η οποία συζητήθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης, στην οποία είχε παρουσιαστεί η πρώτη φάση της μελέτης για την προστασία και ανάδειξη του Κτήματος Τατοΐου, αφορά στην συμπλήρωση των διατάξεων του ΠΔ 19.7/2007 «περί καθορισμού ζωνών προστασίας του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας», με σκοπό την προστασία και αξιοποίηση των ζωνών του Κτήματος Τατοΐου. Σε αυτές περιλαμβάνονται το πρώην ανάκτορο, οι βοηθητικές εγκαταστάσεις, το παρακείμενο πάρκο και οι πρώην γεωργικές εγκαταστάσεις του Κτήματος. Επίσης, ορίζονται θέματα διοίκησης του φορέα, λειτουργίας και λήψης αποφάσεων από το όργανο διοίκησής του, οι πόροι, η στελέχωση και ο έλεγχος της οικονομικής διαχείρισής του.

Στο πλαίσιο της μελέτης που εκπονείται για τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), θα διερευνηθούν και θα αναπτυχθούν σενάρια για τον συνολικό σχεδιασμό του κτήματος, που θα περιλαμβάνουν την επιχειρησιακή διάσταση, με συμβατές με τη φυσιογνωμία του κτήματος προτάσεις, όπως είναι η λειτουργία αναψυκτηρίου, εστιατορίου, ιππικών και άλλων εγκαταστάσεων, η διοργάνωση εκδηλώσεων και εκθέσεων και η οικονομική διαχείριση όλων των δραστηριοτήτων, προκειμένου να εξασφαλίζεται η συντήρηση του πάρκου, των κτιρίων και των εγκαταστάσεων, καθώς και το κόστος των έργων και τους πιθανούς πόρους χρηματοδότησης.

Για τον λόγο αυτό, το ΥΠΕΚΑ βρίσκεται σε συνεννόηση με όλους τους συναρμόδιους φορείς, ώστε να αναζητηθούν οι πόροι εκείνοι που απαιτούνται για να χρηματοδοτήσουν άμεσα τις απαιτούμενες μελέτες και τυχόν σωστικά έργα ή έργα υποδομών, που είναι κατ’ αρχήν απαραίτητα για την προστασία και αναβίωση του Κτήματος Τατοΐου – πέραν των έργων που ήδη υλοποιούνται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού – μιας και η ιστορική αξία και ταυτότητα, ο δασικός πλούτος, το φυσικό περιβάλλον, η αγροτική παραγωγή, η δυνατότητα για ψυχαγωγία, είναι στοιχεία που το καθιστούν μοναδικό πόλο έλξης για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου.

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version