Site icon NewsIT

Φορητές μονάδες αφαλάτωσης …

01.04.2010 | 14:55
Φορητές μονάδες αφαλάτωσης …

Aνοίγει ο δρόμος για την δημιουργία φορητών μηχανών αφαλάτωσης, οι οποίες θα μπορούν να λειτουργούν ακόμη και με μπαταρίες....

Σύμφωνα με ανακοίνωση ομάδας ερευνητών του ΜΙΤ στις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας τη νανοτεχνολογία, ανέπτυξε μια ανέπτυξε μια μικροσκοπική συσκευή που αφαιρεί το αλάτι από το θαλασσινό νερό, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».

Η εν λόγω ανακάλυψη, ανοίγει το δρόμο για την δημιουργία φορητών εγκαταστάσεων αφαλάτωσης, οι οποίες θα μπορούν να λειτουργούν ακόμη και με μπαταρίες.

Αν πραγματικά αποδειχθεί ότι λειτουργεί το εν λόγω σύστημα, θα είναι σωτήρια λύση για περιοχές που πλήττονται από ξηρασία ή σε περιπτώσεις καταστροφής του δικτύου ύδρευσης σε φτωχές χώρες.

Οι μεγάλες συμβατικές εγκαταστάσεις αφαλάτωσης εφαρμόζουν την τεχνολογία της «αντίστροφης ώσμωσης» στην οποία το θαλασσινό νερό υποχρεώνεται να διέλθει μέσω μιας μεμβράνης που συγκρατεί το αλάτι.

Η εν λόγω διαδικασία είναι ενεργοβόρα και η μεμβράνη συχνά φράζει, ενώ οι εγκαταστάσεις είναι ογκώδεις.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν συνενωθούν χιλιάδες νανοσυσκευές όπως αυτή που ανέπτυξαν, θα δημιουργηθεί ένα φορητό, ελάχιστου κόστους και χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, σύστημα αφαλάτωσης.

Η ιδέα βασίζεται στην αποκαλούμενη πόλωση της συγκέντρωσης των ιόντων που λαμβάνει χώρα όταν ένα ρεύμα φορτισμένων ιόντων περνάει μέσα από ένα «κανάλι» επιλογής τους. Κατά μήκος του καναλιού υπάρχει ένα ηλεκτρικό δυναμικό που απωθεί τα φορτισμένα σωματίδια.

Έτσι, αναγκάζει το υγρό να διαχωριστεί σε δύο ρεύματα, ένα με φορτισμένα και ένα με ουδέτερα σωματίδια.

Όταν το θαλασσινό νερό διέρχεται μέσω της μεμβράνης-καναλιού, τα ιόντα του άλατος, καθώς και οι τυχόν ιοί και οι άλλοι μικροοργανισμοί που υπάρχουν μέσα στο νερό ωθούνται στο πλάι.

Έτσι με αυτό τον τρόπο το αλατισμένο νερό απομονώνεται και μένει μόνο το αφαλατωμένο, το οποίο περνά μέσα από τη μεμβράνη στην άλλη πλευρά.

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version