Site icon NewsIT

Φυτά και ζώα γίνονται… νάνοι λόγω κλιματικής αλλαγής

17.10.2011 | 10:49
Φυτά και ζώα γίνονται… νάνοι λόγω κλιματικής αλλαγής

Μη φανταστείτε βέβαια ότι μια μέρα θα ξυπνήσουμε και τα φυτά και τα δέντρα θα έχουν απομείνει τα... μισά σε ύψος, όμως οι επιστήμονες λένε ότι κλιματική αλλαγή τα επηρεάζει

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης μελέτησαν από μικροοργανισμούς μέχρι τεράστιους θηρευτές, μέσα από το πρίσμα παλαιότερων επεισοδίων κλιματικής αλλαγής, και διαπίστωσαν ότι σε ποσοστό 45%, τα είδη αυτά γίνονταν όλο και μικρότερα με την πάροδο των γενεών εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας και των αλλαγών στις βροχοπτώσεις.

Οι επιστήμονες όμως με έκπληξη είδαν ότι σήμερα ενώ κάποια φυτά αυξάνουν το μέγεθός τους καθώς αυξάνονται και τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, κάποια άλλα αντί να κάνουν το ίδιο χάνουν σε μέγεθος λόγο αλλαγών στη θερμοκρασία.
Παράλληλα κάποια ζώα, ψυχρόαιμα κυρίως, αναγκάζονται να αυξήσουν το μεταβολισμό τους ως και 10% κάτι που έχει αποτέλεσμα να χάνουν σε όγκο.
Μέσα σε μόλις 20 χρόνια π.χ., ο κοινός βάτραχος συρρικνώθηκε αισθητά. Ιδιαίτερα ανησυχητικές ήταν και οι παρατηρήσεις των επιστημόνων γύρω από είδη που βρίσκονται στο κάτω μέρος της τροφικής αλυσίδας. Στην οξείδωση των ωκεανών μεταξύ άλλων αποδίδεται η συρρίκνωση του φυτοπλαγκτού.

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version