Υπάρχει αντίδοτο για τις θερμικές νησίδες των πόλεων, τη ρύπανση και το γκρίζο τοπίο του τσιμέντου που μας χαλάει την διάθεση. Με ελάχιστο κόστος και σωστό σχεδιασμό.
Η ευρεία χρήση φυτών κάθε κατηγορίας (θάμνοι, δένδρα, ποώδη φυτά) αποτελεί εγγύηση για την δημιουργία ενός ευχάριστου φυσικού αστικού περιβάλλοντος.
«Bλέπουμε ότι σε όλες τις χωροταξικές μελέτες το πράσινο είναι το πρώτο στοιχείο που περικόπτεται. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει συνείδηση από τους αρμοδίους το γεγονός ότι τα φυτά αποτελούν για το αστικό τοπίο ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο όσο και τα υπόλοιπα» λέει ο κ. Γιάννης Σταθακόπουλος, γεωπόνος.
Ακόμα και με ελάχιστα φυτά, αλλά με σωστό σχεδιασμό ενός χώρου μπορούμε να αλλάξουμε το αστικό τοπίο.
Με την φύτευση του πρασίνου αλλά και των ψηλών δένδρων μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Να δημιουργήσουμε μια αρμονική σύνδεση ανάμεσα στον άνθρωπο και τις κατασκευές.
«Η χρήση δένδρων με μέτρια κλίμακα έχει σαν αποτέλεσμα την αρμονική σύνδεση μεταξύ των ψηλών και μεγάλου όγκου κτιρίων με τον άνθρωπο από οποιοδήποτε άλλο είδος βλάστησης» λέει ο Γ. Σταθακόπουλος.
Αν κατά μήκος των πεζοδρομίων των δρόμων φυτέψουμε φυτά, τονίζουμε τις οδικές αρτηρίες και συνδέουμε περιοχές της πόλης.
Εάν πρόκειται για παράδειγμα να συνδεθούν περιοχές μιας μεγαλούπολης (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) μπορεί να σχεδιαστεί ένα σύστημα πάρκων που θα διατρέχει και θα περιβάλλει τις πόλεις.
Μπορεί η κλίμακα τέτοιων έργων να είναι μεγάλη και σπάνια πραγματοποιείται ωστόσο όπου έχει εφαρμοσθεί (Τορόντο, πόλεις στην Σουηδία) παρουσιάζει μεγάλη επιτυχία.
Σε μικρότερες πόλεις, όπως η Καλαμάτα (στη φωτό), η ιδέα των ζωνών πρασίνου εφαρμόζεται ευκολότερα και οι περιοχές αυτές συνδέουν τις πόλεις με τις αγροτικές περιοχές.
Αρκεί οι δήμοι να εκμεταλλευτούν ακόμα και τον παραμικρό ελεύθερο χώρο, και να τον μετατρέψουν σε χώρο πρασίνου.